Bogate źródło witamin - chlorella
Chlorella to alga, która pochodzi z Korei Południowej. Należy do tzw. "superfoods" (superżywności), czyli grupy produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Jak się okazuje to prawdziwa bomba witaminowa! Poznaj ją "od kuchni"!
Bomba witaminowa
Chlorella jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Dostarcza organizmowi witamin z grupy B, a także A, C i E, aminokwasów, chlorofilu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz nukleinowych. Zawiera również liczne minerały – żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, selen i jod. Jest wskazana dla osób odchudzających się, wegan i wegetarian, a także dla osób borykających się z anemią. Niekiedy jest również zalecana dla kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko anemii, białkomoczu, obrzęków oraz nadciśnienia związanego z ciążą. Przed użyciem jednak należy skonsultować się z lekarzem, dla własnego bezpieczeństwa.
Do właściwości chlorelli zalicza się przede wszystkim detoksykację. Ma ona zdolność usuwania z organizmu szkodliwych substancji – toksyn, metali ciężkich, alkoholu, azotanów, pestycydów i innych chemikaliów obecnych w zanieczyszczonym środowisku. Chlorella działa jak naturalna tarcza - nie dopuszcza do przeniknięcia szkodliwych substancji w głąb organizmu. Ponadto przyspiesza regenerację wątroby oraz wspomaga jej prawidłowe funkcjonowanie.
fot. Jimeteo
Chlorella przyczynia się do zwiększenia produkcji białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami. Ma właściwości antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Może także okazać się bardzo przydatna w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego – częstych zaparć, wzdęć, zapalenia błony śluzowej jelit. Ponadto obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi oraz wspomaga odchudzanie.
Suplementacja i zastosowanie chlorelli
Chlorellę w postaci sproszkowanej najczęściej dodaje się do koktajli. Można ją zastosować w ciastach, deserach i sosach. Warto jednak mieć na uwadze, że może ona nadać potrawom "rybny" posmak. Chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm, jednak może zdarzyć się wystąpienie reakcji alergicznej. Takie przypadki należą do rzadkości. Spożywanie chlorelli zalecane jest głównie:
- podczas stosowania kuracji odchudzających,
- w trakcie diety wegetariańskiej,
- w leczeniu trądziku, wysypki,
- przy uszkodzeniach tkanek,
- po zabiegach operacyjnych,
- w profilaktyce nowotworowej,
- osobom narażonym na ciągłe zanieczyszczenia środowiska.
Chlorella dostępna jest w formie sproszkowanej, w tabletkach lub płynnych wyciągach. Można kupić ją w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach zielarskich. Cena chlorelli zależy przede wszystkim od tego czy pochodzi ona z upraw ekologicznych, czy też standardowych. Cena za 400 g opakowania zawierającego 300 tabletek to około 60–70 zł.