Piwo bezalkoholowe - czy jest zdrowe?

MenWay - Interia

Piwo bezalkoholowe - czy jest zdrowe?

Piwo bezalkoholowe w ostatnim czasie zyskało na popularności, choć jeszcze kilka lat temu było wręcz obiektem kpin i żartów. Obecnie ma coraz większe grono wielbicieli nie tylko ze względu na smak, ale także działanie zdrowotne. Pozbawione jest szkodliwego etanolu, dlatego może zagościć w niemal każdym jadłospisie.

Piwo bezalkoholowe - właściwości

Piwo bezalkoholowe w 100 ml zapewnia jedynie ok. 20-30 kcal, czyli prawie dwa razy mniej niż piwo tradycyjne. To właśnie brak kalorycznego alkoholu sprawia, że mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby dbające o linię. Jednak obecność wyciągu z chmielu sprawia, że tak jak każde piwo pobudza apetyt. Więcej kalorii znajdziemy w piwach smakowych, które zawierają cukrowe syropy lub soki owocowe. Piwo 0% nie zawiera szkodliwego etanolu, co za tym idzie, nie sprzyja rozwojowi nowotworów, nie wpływa negatywnie na żołądek i wątrobę. Wspomaga natomiast funkcjonowanie układu moczowego, trawiennego i dostarcza substancje odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas czy sód. Skutecznie nawadnia organizm dostarczając mu dawkę elektrolitów, traconych wraz z potem. Znajdziemy w nim polifenole, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, kwasy goryczkowe, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz krzem wpływający korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci.


fot. Testosterone.pl

Piwo bezalkoholowe w ciąży – tak czy nie?

Z powodu znikomej ilości alkoholu piwo bezalkoholowe nie jest polecane kobietom w ciąży. Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą uszkodzić rozwijający się płód. Jedno piwo wystarczy, żeby spowodować u dziecka rozwój alkoholowego zespołu płodowego (FAS). Aby piwo zostało uznane za bezalkoholowe, zawartość alkoholu nie może przekroczyć 0,5% całkowitej objętości. Wyłącznie piwo 0,0% może od czasu do czasu zagościć w jadłospisie przyszłej matki. Z kolei w okresie laktacji picie piwa bezalkoholowego uznaje się nawet za korzystne. Wszystko dzięki zawartym w nim polisacharydom słodu jęczmiennego, które wykazują działanie laktogenne. Aktualne badania nie wykazują negatywnego wpływu piwa bezalkoholowego na karmione piersią dziecko. Jednak aby mieć pewność, zaleca się jego spożycie kilka godzin przed karmieniem.