Miód manuka i jego cudowne właściwości
Wszyscy znają i korzystają z drogocennych właściwości miodu. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się nowozelandzkie miody manuka, sprawdźmy dlaczego!
Płynne złoto
Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka, czyli rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Jego nazwa wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. Główny aktywny składnik miodu to methylglyoxal - związek o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych i przeciwzapalnych. Za unikalne właściwości tego płynnego złota odpowiedzialne są także inne biologicznie aktywne związki, zwane polifenolami. Dzięki obecności flawonoidów i kwasów fenolowych miody, zwłaszcza ciemne w tym miód manuka, charakteryzują się zdolnością do zmiatania wolnych rodników, w efekcie zmniejszając ryzyko występowania poważnych schorzeń o podłożu rodnikowym:
- choroba Alzheimera,
- choroba Parkinsona,
- zakażenia wirusowe,
- miażdżyca,
- zaćma starcza.
Miód manuka pozytywnie wpływa także na pracę układu pokarmowego, regulując florę bakteryjną jelit. Dzięki niemu można skutecznie zlikwidować gazy, ale także leczyć szereg innych dolegliwości, takich jak:
- wrzody żołądka,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- zespół nadwrażliwego jelita.
Wspomaga również organizm w walce z bakteriami, które przyczyniają się do infekcji układu pokarmowego, zapalenia gardła, zatok oraz błony śluzowej nosa. Oprócz tego miód manuka stosowany jest w kuracjach przeciwtrądzikowych oraz przy wspomaganiu gojenia się zmian na skórze.
fot. Świeżynki
Miód manuka jako naturalny wytwór pracy pszczoły miodnej jest produktem całkowicie bezpiecznym i stosunkowo skutecznym zarówno w walce, jak i w profilaktyce wielu chorób, z którymi zmaga się ludzki organizm. Podobnie jak inne miody odmianowe należy spożywać go na czczo, najlepiej z samego rana 20-30 minut, przed posiłkiem w ilości 2-3 łyżeczki do herbaty (1 łyżeczka zawiera 7 g miodu).
Cena miodów manuka waha się od 40 do 170 zł za słoik (500 ml) w zależności od zawartości methylglyoxalu. Dlaczego warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Z nektaru zbieranego z krzewu manuka uzyskuje się miód o znacznie wyższym stężeniu methylglyoxalu - niż w zwykłych miodach. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.