Gurbacka
Dieta fioletowa – czy kolor na diecie ma znaczenie?
Wszyscy słyszeliśmy, że zielone warzywa to samo zdrowie i nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. A co z tymi fioletowymi? Czy jagody, bakłażany i czerwona kapusta pomogą schudnąć? Na własnej skórze przekonała się o tym znana piosenkarka Mariah Carey, która pozbyła się 18 kilogramów!
Fioletowa dieta – na czym polega?
Dieta fioletowa zakłada jak największy udział fioletowych warzyw i owoców w codziennym menu. Antocyjany, składniki odpowiedzialne za fioletowo-niebieską barwę produktów, mają wyjątkowo korzystny wpływ na organizm. Są to przeciwutleniacze, które skutecznie chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyspieszających starzenie się organizmu, uszkadzających DNA i sprzyjających rozwojowi wielu chorób. Antocyjany zwiększają ukrwienie i dotlenienie mózgu, tym samym poprawiają pamięć i koncentrację. Chronią przed chorobami serca, wzmacniają naczynia krwionośne, a także poprawiają wzrok. Mogą przyjmować kolor od czerwonego po fioletowy. Które warzywa i owoce je zawierają? Najwięcej znajdziemy ich w jeżynach, czarnych porzeczkach, borówkach, czarnym bzie, śliwkach, bakłażanach, malinach, aronii, wiśniach, żurawinie, burakach, czerwonej cebuli i czerwonej kapuście. Warto zapamiętać: im ciemniejszy kolor ma warzywo lub owoc, tym więcej przeciwutleniaczy zawiera.
fot. Freepik
Antocyjany są bardzo wrażliwe na temperaturę, dlatego fioletowe warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Zachowają wtedy większe ilości cennych przeciwutleniaczy. Jeżeli zdecydujemy się jednak na obróbkę termiczną, ważne jest, aby gotować je krótko, w jak najmniejszej ilości wody. Warto też wybrać gotowanie na parze, które nie powoduje wypłukiwania składników odżywczych. Świeże warzywa i owoce nie powinny długo zalegać w naszej kuchni, ponieważ pokojowa temperatura i światło słoneczne sprzyjają rozkładaniu antocyjanów. Obieranie najlepiej ograniczyć do minimum. To właśnie w skórce i tuż pod nią znajdziemy największe ilości cennych związków. Cukinii i bakłażanów nie obierajmy wcale, inne warzywa można dokładnie umyć w ciepłej wodzie.
Jakie są inne zasady diety fioletowej?
Posiłki powinny być spożywane w równych odstępach czasowych. Dzięki temu zapobiegniemy napadom wilczego głodu i chęci podjadania. Równie ważne jest odpowiednie nawodnienie. Oprócz fioletowych owoców i warzyw w diecie powinny znaleźć się produkty nieprzetworzone, bogate w błonnik pokarmowy.
Dieta fioletowa to propozycja, której warto spróbować. Każda dobrze zbilansowana, zdrowa dieta powinna opierać się na warzywach i owocach. W połączeniu z innymi, pełnowartościowymi produktami i aktywnością fizyczną może być naprawdę skutecznym sposobem na pozbycie się problemu nadwagi.