Antocyjany - właściwości i działanie

Medonet

Antocyjany - właściwości i działanie

Antocyjany to naturalne barwniki roślinne. Ich kolor zależy od pH soku komórkowego - mogą przyjmować barwy od czerwonego przez niebieski do fioletowego. Są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym. Jakie są właściwości antocyjanów?

Naturalne barwniki 

Antocyjany występują bezpośrednio pod skórką owoców oraz warzyw, więc aby w pełni wykorzystywać ich prozdrowotne właściwości warto jeść je bez obierania. Jeżeli chodzi o owoce, to najlepszym ich źródłem są:

  • aronie,
  • borówki,
  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • śliwki,
  • jeżyny,
  • czarne jagody,
  • żurawina,
  • winogrona,
  • truskawki.

Spore ilości antocyjanów znajdują się również w niektórych warzywach. Jest to między innymi bakłażan oraz czerwona kapusta i czerwona cebula. 

fot. Fitness WP

Antocyjany dla zdrowia

Prozdrowotne właściwości antocyjanów znane są już od dawna w medycynie ludowej, jednak współczesna farmakologia dopiero je odkrywa. Co już o nich wiemy?

  • Wykazano między innymi, że antocyjany występujące w kwiatach hibiskusa mogą zapobiegać schorzeniom wątroby.
  • Potwierdzono również, że antocyjany występujące w borówce kanadyjskiej chronią przed chorobami układu krążenia, natomiast sok z winogron i czerwone wino obniżają ryzyko zawału.
  • Wiele doniesień wskazuje także na przeciwnowotworowe działanie antocyjanów. Prawdopodobnie takie działanie antocyjanów związane jest z ich właściwościami antyoksydacyjnymi. Hamują więc działanie wolnych rodników i wywołanych przez nie procesy starzenia się organizmu wraz ze zmianami w kodzie genetycznym komórek, powodującym nowotwory.
  • Antocyjany hamują stany zapalne w organizmie.
  • Zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, rozszerzając naczynia krwionośne, uszczelniają naczynia włosowate.
  • Pomagają na przeziębienie, stąd przy infekcjach warto sięgać po owoce będące zasobne w witaminę C, a także soki lub produkty z czarnego bzu, aronii, porzeczki oraz malin.
  • Zapobiegają obrzękom. Ponieważ barwniki występują bezpośrednio pod skórką owoców oraz warzyw, aby w pełni wykorzystywać ich prozdrowotne właściwości, warto jeść je bez obierania.

Dobroczynny wpływ antocyjanów na zdrowie człowieka spowodował znaczny wzrost zainteresowania ich właściwościami. Dodatkowo są one bezpieczne i wspomagają pracę naszego organizmu. Być może już niedługo poznamy więcej ich właściwości prozdrowotnych.