Dieta bulionowa – ulubiona dieta gwiazd
Dieta bulionowa to zyskująca popularność dieta odchudzająca. W ciągu 3 tygodni pozwala pozbyć się nawet 7 kg. Jak stosować dietę bulionową? Czy jest skuteczna i bezpieczna dla zdrowia?
Długo gotowany bulion to podstawa diety bulionowej. W medycynie chińskiej od wieków zaleca się picie wywaru z kości na choroby nerek i układu pokarmowego. O bulionie znowu zrobiło się głośno dzięki publikacji dr Kellyann Petrucci pt. „Dieta bulionowa”. Fankami diety bulionowej są takie gwiazdy, jak Gwyneth Paltrow i Salma Hayek.
Zasady diety bulionowej
Dieta bulionowa to dieta odchudzająca, która trwa 21 dni i dzieli tydzień na 2 części. Przez 5 dni w tygodniu przestrzega się zasad diety niskowęglowodanowej, przez 2 pozostałe dozwolone jest jedynie picie długo gotowanego bulionu z warzyw, mięsa i kości. Dni postu bulionowego nie powinny następować bezpośrednio po sobie.
W dni postu bulionowego można dostarczyć tylko 300-500 kcal dziennie. W pozostałe 5 dni obowiązuje dieta niskowęglowodanowa. Posiłki można komponować samemu, wybierając produkty z kategorii: owoc, warzywa, źródła białka, źródła tłuszczu.
- Źródła białka: mięso, drób, jaja, ryby.
- Warzywa: wszystkie warzywa niskoskrobiowe np. szparagi, ogórki, brokuły, zielone warzywa liściaste, pomidory.
- Owoce: jabłka, jagody, truskawki, borówki, melony, cytrusy, kiwi.
- Zdrowe tłuszcze: awokado, olej kokosowy, orzechy, pestki, oliwa z oliwek.
- Dodatki: sól, zioła, przyprawy, mąka migdałowa lub kokosowa.
- Napoje: woda, herbata, kawa, bulion.
fot. Interia
Schemat każdego dnia jest taki sam:
- Śniadanie: porcja białka, porcja tłuszczu, owoc.
- II śniadanie/ lunch: porcja białka, 2 porcje warzyw, porcja tłuszczu.
- Obiad: porcja białka, 2 porcje warzyw, porcja tłuszczu.
Dodatkowo można wypić 2 szklanki bulionu. Wszystkie składniki powinny być nieprzetworzone. Niezależnie od dnia diety, nie zaleca się także jedzenia po godzinie 19.
Bulion w diecie bulionowej
W diecie bulionowej bulion gotowany z warzyw i mięsa to podstawa. Można zrobić go na podstawie jednego z przepisów na rosół. Autorka diety zachęca do picia bulionu z dodatkiem chrząstek, kości i szpiku kostnego. Wywar powinien być gotowany przynajmniej przez dobę.
Efekty diety bulionowej
Według autorki dieta bulionowa :
- pomagać w utracie masy ciała,
- zmniejsza stężenie cukru we krwi,
- wygładza zmarszczki,
- zmniejsza ból stawów,
- zmniejsza stan zapalny w organizmie.
Dieta bulionowa to nowa metoda odchudzania, a jej skuteczność do tej pory nie została poparta badaniami naukowymi. Rekomendacje pochodzą od samej autorki i jej zwolenniczek.
Chcesz przejść na dietę i szukasz przepisu na bulion? Proszę bardzo!