Ocet balsamiczny – właściwości zdrowotne

Przepisy.pl

Ocet balsamiczny – właściwości zdrowotne

Ocet balsamiczny od wieków znany jest ze swoich właściwości smakowych i leczniczych. Jest cenionym dodatkiem do potraw kuchni włoskiej, jednak oprócz tego ma wiele innych zastosowań. Jakie właściwości ma ocet balsamiczny? Ile kosztuje? Który ocet balsamiczny wybrać?

Ocet balsamiczny uzyskiwany jest z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu procesowi fermentacji w dębowych, kasztanowych, wiśniowych lub jałowcowych beczkach. Moszcz winogronowy gotuje się do momentu, w którym jego objętość zmniejszy się o około 1/3. Powoduje to brązowienie produktu, zwiększa się wtedy także stężenie cukrów. Oryginalny ocet balsamiczny to produkt co najmniej dwunastoletni. Na rynku dostępne są produkty wytwarzane w Hiszpanii, Luksemburgu czy krajach azjatyckich, które z oryginalnym octem mają niewiele wspólnego.

Zastosowanie

  • Poprawia trawienie – ocet balsamiczny od dawna stosowany jest na dolegliwości żołądkowe. We Włoszech pije się jego małe ilości przed i po posiłku, w celu poprawienia trawienia. Jednak osoby z wrażliwym żołądkiem powinny ograniczyć jego spożycie do minimum.
  • Działa antybakteryjnie - kwas octowy zawarty w occie balsamicznym ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Może być używany do dezynfekcji ran. Dawniej służył nawet do czyszczenia powierzchni i ich odkażania.
  • Wspomaga trawienie i odchudzanie - regularne spożywanie octu balsamicznego przyspiesza przemianę materii i stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, tym samym wspomagając trawienie. Trzeba zaznaczyć, że nie można przyjmować octu balsamicznego bez ograniczeń, ponieważ ocet w większych ilościach działa drażniąco na błonę śluzową żołądka.
  • Reguluje poziom cholesterolu – wszystko za sprawą wysokiej zawartości polifenoli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo może zapobiegać miażdżycy.
  • Obniża ciśnienie krwi - przeprowadzone w tym kierunku badania wykonane zostały na szczurach. Naukowcy wyjaśniają jednak, że regularne spożycie octu balsamicznego może zmniejszać skurczowe ciśnienie krwi również u ludzi. Należy jednak przeprowadzić dalsze badania.
  • Reguluje poziom cukru we krwi – badania wykazały, że regularne spożycie octu balsamicznego zmniejsza stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Dlatego polecany jest osobom z cukrzycą i insulinoopornością.

Fot. Polki.pl

Ocet balsamiczny - cena

Tradycyjny ocet balsamiczny sprzedaje się w butelkach o pojemności 100 ml. Im jest starszy, tym droższy. Litr oryginalnego włoskiego octu balsamicznego to koszt nawet 4 tysięcy dolarów, dlatego też nazywany jest często „czarnym złotem”. Produkty ogólnodostępne w sklepach w cenie nieprzekraczającej 10 zł nie mają wiele wspólnego z tradycyjnym octem balsamicznym. Dodaje się do nich karmel, przeciwutleniacze, konserwanty lub barwniki, dzięki czemu mają imitować oryginał. Ceny prawdziwych octów balsamicznych zaczynają się od 100 zł.