Właściwości wody różanej

poradnikzdrowie.pl

Właściwości wody różanej

Woda różana jest popularnym składnikiem kosmetyków, ale możliwości jej zastosowania jest wiele. Jak działa woda różana? Jak ją stosować i jak zrobić samodzielnie w domu?

Woda różana jest hydrolatem, czyli rodzajem wody otrzymywanym z kwiatów. Dostępna jest w wielu drogeriach, a koszt wynosi ok. 15 zł za 100 ml. Warto zwrócić uwagę na skład - naturalna woda różana wytwarzana jest tylko z wody i płatków róż, niczego więcej.

Właściwości wody różanej

Woda różana zawiera prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz flawonoidy. Działa antybakteryjnie, pomaga w leczeniu trądziku, regeneruje naskórek i redukuje przebarwienia. Przyspiesza regenerację skóry i popękanych naczynek. Zawarte w niej składniki opóźniają procesy starzenia się skóry, wzmacniają także włosy oraz paznokcie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. ekologia.pl)

Zastosowanie wody różanej

Zdrowa skóra - wodę różaną znajdziemy przede wszystkim w kosmetykach. Najczęściej jest składnikiem toników, których używa się po demakijażu. Produkt nadaje skórze jędrności, elastyczności i mocno ją nawilża – głównie za sprawą witaminy C i beta-karotenu. Wodę różaną znajdziemy w kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Można nią spryskiwać twarz kilka razy w ciągu dnia dzięki czemu zyska rozświetlony wygląd.

Zdrowe włosy - woda różana odżywia skórę głowy i wzmacnia cebulki włosów, tym samym zapobiegając ich wypadaniu. Coraz częściej jest też składnikiem naturalnych lakierów do włosów.

Zdrowie – ze względu na swoje właściwości łagodzące, z wody różanej można przygotowywać okłady na spuchnięte powieki i zaczerwienione spojówki. Wykorzystuje się ją jako składnik past do zębów, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne. Może okazać się pomocna w bólach głowy. Z jej użyciem można tworzyć kompresy na ból głowy i na ukąszenia komara - świąd i zaczerwienienie powinny szybciej zniknąć. Jej zapach pozytywnie wpływa na samopoczucie, dlatego też znajduje swoje zastosowanie w aromaterapii.

Kuchnia - choć w Polsce nie jest to popularne, wodę różaną wykorzystuje się przede wszystkim do picia. Jest też używana jako dodatek do lassi - słodkiego napoju przygotowywanego z owoców, np. mango czy ananasa.

Jak samodzielnie przygotować wodę różaną?

Do przygotowania wody różanej będą Ci potrzebne:

  • 3 garście płatków róż,
  • szklanka wody destylowanej,
  • gaza lub bawełniana ściereczka,
  • słoik.

Sposób przygotowania: oczyszczone, świeże płatki róży należy umieścić na bawełnianej ściereczce lub w gazie. Następnie całość zawinąć w sakiewkę, którą u góry należy zawiązać. Ściereczkę wkładamy do szklanego słoika, zalewamy gorącą wodą destylowaną do poziomu płatków, słoik zakręcamy i czekamy około 12 godzin. Po tym czasie gazę z płatkami trzeba wycisnąć i odsączyć do czystego naczynia. Gotową wodę różaną możemy przetrzymywać w lodówce do dwóch tygodni.