Kilka sposobów na wzmocnienie odporności

Elements envato

Kilka sposobów na wzmocnienie odporności

Jesień i zima to okres niechcianych przeziębień i gryp. Dlatego dobrze jest sprawdzić domowe sposoby na wzmocnienie odporności naszego organizmu.

Dlaczego warto wzmocnić odporność

Naturalna odporność przełoży się przede wszystkim na rzadsze chorowanie i nieprzyjemne dolegliwości. Silniejszy organizm dużo szybciej i samodzielnie zwalczy wirusy, bakterie, a nawet grzyby. Warto więc przyjrzeć się temu bliżej i zastanowić – jak mogę wesprzeć swój wewnętrzny układ?

Po pierwsze: sen i wypoczynek

Jeśli źle sypiamy, nasz organizm nie ma czasu na odpoczynek i tym samym jest bardziej podatny na wszelkie infekcje. Nie bez powodu powtarzamy, że dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. W czasie głębokiej fazy snu wzrasta ilość limfocytów. Ważny jest tutaj też poziom melatoniny, która jest wydzielana w czasie całkowitej ciemności i ciszy. Odpoczynek jest dla nas równie ważny, co sam sen. Wszystko przez to, ze na naszą odporność przekłada się system nerwowy – gdy nie odpoczywamy w ciągu dnia, to współpraca staje się coraz bardziej zakłócona.

Hartowanie organizmu i aktywność fizyczna

Kojarzycie akcje morsowania? Grupa osób decyduje się na brodzenie w zimnej wodzie od początku jesieni. Istnieje oczywiście opcja z nalaniem zimnej wody do wanny i stanięcie w niej tak, by woda sięgała do połowy łydek. Ważne jest późniejsze dobre oszuszenie wymasowanie nóg. Poddawanie się  działaniu różnym temperaturom podnosi naszą odporność. Zmniejsza wrażliwość termiczną i przyzwyczaja nas do ciągłych zmian – dzięki temu nasz organizm nie zareaguje przesadnie na wzrost lub spadek temperatury.

Nawet 30 minut aktywności fizycznej 3 razy w tygodniu wspomoże nasz organizm: nawet energiczny marsz w drodze do pracy lub domu. Spacery, pływanie, jazda na rowerze i slow jogging pomogą nam uniknąć większości dolegliwości górnego odcinka układu oddechowego.


(fot. Men's Health )

Odpowiednia dieta

Niestety to, co spożywamy każdego dnia, bezpośrednio przekłada się na stan całego organizmu. Tak więc, by lepiej zadbać o swoje zdrowie należy spożywać więcej:

  • marchewek,
  • szpinaku,
  • brokuł,
  • pomidorów,
  • papryki,
  • cytrusów,
  • czosnku,
  • miodu,
  • czarnych i czerwonych porzeczek,
  • truskawek,
  • imbiru
  • kiszonek.

Miód ze swoimi działaniami antybakteryjnymi świetnie sprawdzi się również przy chorobach górnych dróg oddechowych: infekcjach gardła, kaszlu, katarze, chrypce, a także zapaleniu zatok.