Lokalny Rolnik
Pieprz - właściwości zdrowotne
Pieprz to jedna z najbardziej popularnych przypraw, którą można znaleźć w każdym domu. Jednak mało kto wie, że ma on właściwości lecznicze - wzmacnia odporność, wspomaga trawienie, a nawet przyspiesza odchudzanie. Dowiedz się, jak na zdrowie wpływa pieprz.
Pieprz pochodzi z Indii, jednak obecnie jest uprawiany w wielu krajach leżących w strefie tropikalnej. Otrzymywany jest z pestkowców – wybierane są owoce niedojrzałe, które następnie poddawane są suszeniu i fermentacji. Pieprz nadaje potrawom charakterystycznego piekącego smaku. Jest źródłem sodu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i selenu. Dostarcza także antyoksydanty i wykazuje działanie antybakteryjne.
Pieprz - rodzaje
Wyróżniamy kilka gatunków pieprzu. Pieprz biały, czerwony, zielony i czarny są owocami tej samej rośliny.
- Pieprz czarny – to niedojrzałe owoce, które suszone są na słońcu, następnie poddawane procesowi fermentacji, dzięki któremu mają czarny kolor. Pieprz czarny jest najostrzejszym i najbardziej aromatycznym rodzajem tej przyprawy.
- Pieprz biały – to dojrzałe owoce. Moczy się je, później zdejmuje z nich wierzchnią warstwę, a następnie suszy do uzyskania białego koloru. Smak pieprzu białego jest nieco delikatniejszy od czarnego.
- Pieprz zielony – to niedojrzałe ziarna. Mają zielony kolor, ponieważ nie suszy się ich na słońcu, tylko w niskich temperaturach. Są odmiany, które konserwuje się w solance albo marynuje w kwasie mlekowym lub octowym. Pieprz zielony jest jednym z łagodniejszych rodzajów przyprawy.
- Pieprz czerwony - to dojrzałe ziarna. Z owoców nie usuwa się otoczek. Marynowane są w solance lub occie. Jego smak jest podobny do pieprzu zielonego.
- Pieprz cytrynowy – to połączenie pieprzu białego lub czarnego z kwaskiem cytrynowym. Ma on charakterystyczny żółty kolor i delikatny cytrynowy aromat.
Często z czerwonym pieprzem mylony jest pieprz kajeński (cayenne), który jest odmianą owoców papryki rocznej.
Fot. E-ogródek
Właściwości zdrowotne pieprzu
Pieprz swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza piperynie. Zwiększa ona przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Może okazać się pomocna w walce z nadwagą - przyspiesza proces trawienia, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, podnosi także temperaturę ciała przyspieszając tym samym metabolizm i podział komórek tłuszczowych. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Stymuluje również wytwarzanie przeciwciał, dzięki czemu wzmacnia układ immunologiczny. Ponadto działa moczopędnie, tym samym przyspieszając proces oczyszczania organizmu z toksyn. Piperyna jest silnym antyoksydantem, dlatego działa przeciwnowotworowo. Ze względu na duże ilości olejków eterycznych zawartych czarnym pieprzu, produkuje się z niego olejki wykorzystywane powszechnie do aromaterapii - wykazuje działanie rozgrzewające, stymulujące i pobudzające. Łagodzi dolegliwości towarzyszące przeziębieniu i grypie. Wskazany jest także przy bólach mięśniowych, reumatycznych i bólach głowy.