Poznaj E301 czyli askorbinian sodu

Kuchnia WP

Poznaj E301 czyli askorbinian sodu

Osoby zajmujące się gastronomią na pewno będą potrafiły odpowiedzieć, czym jest ten związek chemicznym. Wytwarza się on przy fermentacji glukozy, a następnie przy utlenianiu. Wszyscy mogą już na tym momencie odetchnąć z ulgą, ponieważ jest on całkowicie bezpiecznym dodatkiem. Wskazywać o tym może również to, że jest powszechnie używany: nawet w produktach dla dzieci. Warto wiedzieć, że wszystkie substancje z symbolem E zostały dopuszczone do użytku przez instytucję Unii Europejskiej. Zachęcamy do przeczytania artykułu o E104, czyli żółcieni chinolinowej - warto wiedzieć dlaczego zacząć go unikać! 

Kilka słów o askorbinianie sodu

O tym, że jest to bezpieczny dodatek do żywności powinien przekonywać przede wszystkim fakt, że jest on na liście dozwolonych substancji dodawanych do jedzenia. Możemy go zaliczyć do przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości.  Ze względu na swoje właściwości zdarza się go stosować również w środkach farmaceutycznych. Znajdziemy go pod symbolem E301. Co ciekawe, jest to w pełni organiczny związek chemiczny. Bardzo łatwo rozpuszcza się on w wodzie i występuje w postaci krystalicznego, a czasem ziarnistego, białego proszku. To właśnie askorbinian sodu jest źródłem łatwo przyswajalnej dla nas witaminy C.


(fot. ABC zdrowie )

Gdzie znajdziemy askorbinian sodu

  • w nieprzetworzonych rybach, skorupiakach i mięczakach,
  • zagęszczonym mleku i mleku w proszku,
  • pakowanym świeżym, mielonym mięsie,
  • owocach i warzywach w puszce,
  • owocach i warzywach w słoikach,
  • nieprzetworzonych owocach i warzywach,
  • obranych i nieprzetworzonych ziemniakach,
  • świeżych makaronach,
  • niektórych chlebach,
  • żywności dla dzieci,
  • herbatnikach i sucharach,
  • sokach i napojach ze świeżych warzyw i owoców,
  • napojach niskoalkoholowych, np. w piwie,
  • mąkach,
  • szminkach,
  • niektóre leki, jak np. witamina C.

Szybko zauważono, że askorbinian sodu wzmacnia smak chleba i hamuje brązowienie owoców.

Czy askorbinian sodu jest bezpieczny?

Jak pisaliśmy wcześniej, został on uznany za substancję nieszkodliwą, ponieważ jego nadmiar usuwamy z moczem. Ze względu na brak skutków ubocznych spożywania tej substancji, dodaje się ją do jedzenia dla małych dzieci, a nawet niemowląt. Jest on w pełni nieszkodliwy dla większości osób. Jakiekolwiek skutki uboczne mogą się pojawić u osób bardzo wrażliwych na witaminę C czy sód.

Ciekawostki medyczne

Dużym zaskoczeniem może być fakt, że askorbinian sodu leczy Wirusa Eboli, a także ptasią grypę. Niektórzy lekarze stosują go również przy zwykłej grypie lub wyraźnych niedoborach witaminy C. W takich przypadkach C301 podawany jest pacjentowi dożylnie. Suplementy diety oparte na askorbinianiu sodu mają wszystkie właściwości witaminy C, a przy tym wzmacniają:

  • układ odpornościowy,
  • naczynia krwionośne,
  • kości i chrząstki,
  • zęby, dziąsła,
  • skórę,
  • układ nerwowy,
  • przyswajanie żelaza.