Poznaj E104 czyli żółcień chinolinową

Elements envato

Poznaj E104 czyli żółcień chinolinową

Barwnik E104 występuje pod dwoma nazwami: żółcień chinolinowa oraz żółcień spożywcza. Spotykamy go w swoim codziennym jedzeniu: napojach gazowanych, lodach, galaretkach, słodyczach oraz wyrobach cukierniczych. To oczywiście nie cala lista produktów, w których znajdziemy ten barwnik. Do naszego organizmy wchłania się w przewodzie pokarmowym mniej niż 5%, reszta jest wydalana w niezmienionej postaci.

Czym jest żółcień chinolinowa? 

To nic innego, jak organiczny związek chemiczny wytwarzany całkowicie syntetycznie. Znaczy to tyle, że nie znajdziemy jego naturalnego źródła w przyrodzie. Ostatecznie przyjmuje postać proszku o zielonożółtym kolorze, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Co ciekawe, w ogóle nie rozpuszcza się w tłuszczach i olejach oraz bardzo słabo w alkoholu. Nie jest w żaden sposób wrażliwa na wysokie temperatury, za to stwierdza się, że jest niestabilna w towarzystwie niektórych kwasów, cukrów oraz soli. 

E104 jest barwnikiem określanym czasami jako żółcień żywnościowa 13. W niektórych krajach jej stosowanie zostało calkowicie zakazane. Mowa tu między innymi o Japonii, Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych Ameryki oraz Kanadzie. 


(fot. Odżywianie info )

Gdzie używa się żółcieni chinolinowej? 

Jak pisalam wcześniej, przede wszystkim znajduje swoje zastosowanie w artykułach spożywczych. Coraz częściej jednak możemy znaleźć jej ślady w przemyśle kosmetycznym oraz... farmaceutycznym. 

Znajdziemy ją w:

  • napojach gazowanych (kolorowych)
  • cukierkach
  • żelkach
  • galaretkach
  • lodach
  • marmoladach
  • dżemach
  • niektórych napojach bezalkoholowych
  • owocach kandyzowanych
  • marynatach
  • sosach
  • musztardach
  • słodkich dekoracjach (np. do tortów)
  • lukrach
  • posypkach
  • pomadach (do tortów i ciast)
  • deserach mlecznych
  • niektorych tuszach (używanych do tatuowaniach)
  • szminkach
  • mydłach
  • wodach kolońskich
  • pastach do zębów
  • tabletkach do ssania
  • syropów pomagających w bólach gardla. 

Negatywne skutki spożywania żółcieni chinolinowej 

U niektórych osób zauważono silną alergię na ten barwnik. Jest ona też wyjątkowo niezalecana dla astmatyków, osób uczulonych na aspirynę oraz tym, którzy nie tolerują salicylanów. U innych może spowodować pojawienie się pokrzywki, wysypki, zaczerwień skóry oraz świądu. U dzieci zauważono zwiększoną nadpobudliwość, kłopoty z oddychaniem oraz (w skrajnych już przypadkach) anafilaksję. 

Jak mówią badacze: spożywanie żółcieni chinolinowej zawartej w słodkich napojach gazowanych powoduje nadpobudliwość, zaburzenia koncentracji, wiercenie się i niepokój u dzieci. Dlatego też w Unii Europejskiej powinny znajdować sie ostrzeżenia na każdym produkcie, w którym znajdziemy ten barwnik.