Płatki drożdżowe stosowane są jako wegański odpowiednik sera. Czym są i jak wykorzystać je w kuchni?
Płatki drożdżowe to nieaktywne biologicznie drożdże o wielu prozdrowotnych właściwościach. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, potas, żelazo, wapń, miedź, cynk, błonnik i liczne antyoksydanty. Cenią je szczególnie weganie poszukujący zamienników produktów odzwierzęcych. Dowiedz się, czym zastąpić mięso w diecie wegańskiej.
Właściwości płatków drożdżowych
Dlaczego nie tylko weganie powinni włączyć płatki drożdżowe na stałe do swojej diety?
Obniżają cholesterol
Płatki drożdżowe są źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi. Tym samym zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy.
Wzmacniają odporność
Płatki drożdżowe są źródłem beta-glukanów, które wspierają pracę układu immunologicznego chroniąc przed wirusami i bakteriami.
fot. KruKam
Wspomagają trawienie
Spore ilości błonnika pokarmowego przyspieszają metabolizm i wspomagają pracę jelit.
Poprawiają pamięć i koncentrację
Płatki drożdżowe to świetne źródło witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego układu nerwowego. Przyspieszają procesy przyswajania wiedzy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Chronią przed chorobami cywilizacyjnymi
Przeciwutleniacze zawarte w płatkach hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, które w dużej mierze odpowiedzialne są za rozwój nowotworów i wielu chorób cywilizacyjnych.
Gdzie kupić płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe dostaniemy w niektórych drogeriach i sklepach z ekologiczną żywnością. Można również przygotować je samemu. Wystarczy rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać łyżkę cukru. Następnie przykrywamy je ściereczką i czekamy 30-60 minut aż urosną. Po tym czasie pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, studzimy i ścieramy na tarce.
Jak wykorzystać płatki drożdżowe w kuchni? Świetnie sprawdzą się jako zamiennik sera. Wypróbujcie przepis na wegański sos serowy, idealny do nachosów!
Komentarze