Piatek, Kwiecień 19
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Wegański hit – płatki drożdżowe. Jak je...

Żywienie Medonet

Wegański hit – płatki drożdżowe. Jak je jeść?

Płatki drożdżowe stosowane są jako wegański odpowiednik sera. Czym są i jak wykorzystać je w kuchni?

Płatki drożdżowe to nieaktywne biologicznie drożdże o wielu prozdrowotnych właściwościach. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, potas, żelazo, wapń, miedź, cynk, błonnik i liczne antyoksydanty. Cenią je szczególnie weganie poszukujący zamienników produktów odzwierzęcych. Dowiedz się, czym zastąpić mięso w diecie wegańskiej.

Właściwości płatków drożdżowych

Dlaczego nie tylko weganie powinni włączyć płatki drożdżowe na stałe do swojej diety?

Obniżają cholesterol

Płatki drożdżowe są źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi. Tym samym zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy.

Wzmacniają odporność

Płatki drożdżowe są źródłem beta-glukanów, które wspierają pracę układu immunologicznego chroniąc przed wirusami i bakteriami.


fot. KruKam

Wspomagają trawienie

Spore ilości błonnika pokarmowego przyspieszają metabolizm i wspomagają pracę jelit.

Poprawiają pamięć i koncentrację

Płatki drożdżowe to świetne źródło witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego układu nerwowego. Przyspieszają procesy przyswajania wiedzy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Chronią przed chorobami cywilizacyjnymi

Przeciwutleniacze zawarte w płatkach hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, które w dużej mierze odpowiedzialne są za rozwój nowotworów i wielu chorób cywilizacyjnych.

Gdzie kupić płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe dostaniemy w niektórych drogeriach i sklepach z ekologiczną żywnością. Można również przygotować je samemu. Wystarczy rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać łyżkę cukru. Następnie przykrywamy je ściereczką i czekamy 30-60 minut aż urosną. Po tym czasie pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, studzimy i ścieramy na tarce.

Jak wykorzystać płatki drożdżowe w kuchni? Świetnie sprawdzą się jako zamiennik sera. Wypróbujcie przepis na wegański sos serowy, idealny do nachosów!

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Masażery i rollery do twarzy i ciała

Czytaj następny

Jak nawilżyć skórę latem?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).