Niedziela, Wrzesień 15
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Amarantus – najzdrowsze zboże świata

Zdrowie i uroda z natury

Amarantus – najzdrowsze zboże świata

Amarantus, inaczej szarłat, to jeden z najstarszych gatunków zboża o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. Jakie ma właściwości?

Amarantus, w porównaniu z tradycyjnymi pszenicą żytem czy ryżem, jest dużo bardziej odżywczy. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, zdrowe tłuszcze, duże ilości błonnika i minerałów. Nie znajdziemy w nim glutenu, dlatego może znaleźć się w diecie osób cierpiących na celiakię. Na sklepowych półkach dostępne są różne produkty z amarantusa: popping (amarantus ekspandowany), płatki, mąka czy olej.

Amarantus – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Amarantus charakteryzuje się wysoką zawartością białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie syntetyzuje i należy dostarczać je z pożywieniem. Ziarna amarantusa są bogate w wapń, żelazo i mangan. 100 g zboża dostarcza około 370 kcal, 14 g białka, 7 g tłuszczu i 65 g węglowodanów.

Jakie właściwości lecznicze ma amarantus? Składniki w nim zawarte:

  • obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • hamują biosyntezę cholesterolu w wątrobie,
  • wspomagają pracę serca,
  • działają przeciwzapalnie,
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • działają grzybobójczo,
  • hamują wchłanianie kwasów żółciowych,
  • wspomaga detoksykację organizmu,
  • zapobiegają zastojowi żółci,
  • regulują pracę jelit,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • wspomagają pamięć i koncentrację,
  • niwelują stres i zmęczenie,
  • chronią przed promieniowaniem gamma.

fot. WP abcZdrowie

Amarantus – jak jeść?

Nasiona amarantusa mają żółtą lub jasnobrązową barwę oraz lekko orzechowy smak. Jak gotować amarantus? Ziarno należy wcześniej przepłukać i wsypać do gotującej się wody. Czas przygotowania wynosi około 15 minut. Amarantus z powodzeniem zastąpi kasze, ryż czy ziemniaki. Warto dodawać go także do zup czy deserów.

Nasiona amarantusa możemy znaleźć w składzie ciast, kaszek dla dzieci, chleba, gotowych mieszanek musli czy jogurtów. W sprzedaży dostępny jest również amarantus ekspandowany, który przypomina ryż preparowany. Z kolei olej z amarantusa, dzięki obecności skwalenu, fitosteroli i witaminy E, ma silne właściwości przeciwutleniające. Spożywa się go na zimno, np. jako dodatek do sałatek.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Po jakie kasze warto sięgać?

Czytaj następny

Która pozycja do spania jest najzdrowsza?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).