Czwartek, Kwiecień 18
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Amarantus – najzdrowsze zboże świata

Zdrowie i uroda z natury

Amarantus – najzdrowsze zboże świata

Amarantus, inaczej szarłat, to jeden z najstarszych gatunków zboża o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. Jakie ma właściwości?

Amarantus, w porównaniu z tradycyjnymi pszenicą żytem czy ryżem, jest dużo bardziej odżywczy. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, zdrowe tłuszcze, duże ilości błonnika i minerałów. Nie znajdziemy w nim glutenu, dlatego może znaleźć się w diecie osób cierpiących na celiakię. Na sklepowych półkach dostępne są różne produkty z amarantusa: popping (amarantus ekspandowany), płatki, mąka czy olej.

Amarantus – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Amarantus charakteryzuje się wysoką zawartością białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie syntetyzuje i należy dostarczać je z pożywieniem. Ziarna amarantusa są bogate w wapń, żelazo i mangan. 100 g zboża dostarcza około 370 kcal, 14 g białka, 7 g tłuszczu i 65 g węglowodanów.

Jakie właściwości lecznicze ma amarantus? Składniki w nim zawarte:

  • obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • hamują biosyntezę cholesterolu w wątrobie,
  • wspomagają pracę serca,
  • działają przeciwzapalnie,
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • działają grzybobójczo,
  • hamują wchłanianie kwasów żółciowych,
  • wspomaga detoksykację organizmu,
  • zapobiegają zastojowi żółci,
  • regulują pracę jelit,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • wspomagają pamięć i koncentrację,
  • niwelują stres i zmęczenie,
  • chronią przed promieniowaniem gamma.

fot. WP abcZdrowie

Amarantus – jak jeść?

Nasiona amarantusa mają żółtą lub jasnobrązową barwę oraz lekko orzechowy smak. Jak gotować amarantus? Ziarno należy wcześniej przepłukać i wsypać do gotującej się wody. Czas przygotowania wynosi około 15 minut. Amarantus z powodzeniem zastąpi kasze, ryż czy ziemniaki. Warto dodawać go także do zup czy deserów.

Nasiona amarantusa możemy znaleźć w składzie ciast, kaszek dla dzieci, chleba, gotowych mieszanek musli czy jogurtów. W sprzedaży dostępny jest również amarantus ekspandowany, który przypomina ryż preparowany. Z kolei olej z amarantusa, dzięki obecności skwalenu, fitosteroli i witaminy E, ma silne właściwości przeciwutleniające. Spożywa się go na zimno, np. jako dodatek do sałatek.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Wiecznie zielony krzew - lawenda

Czytaj następny

Pasta do zębów na pryszcze – czy pomaga i jak ją stosować?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).