Piatek, Grudzień 3
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Sprawdź, czy masz zakwaszony organizm

Onet Kobieta

Sprawdź, czy masz zakwaszony organizm

Stres, niezdrowa dieta i brak ruchu to główne czynniki wpływające na zakwaszenie organizmu. Co zrobić, aby odkwasić organizm?

Do zakwaszenia organizmu dochodzi, gdy równowaga kwasowo-zasadowa ulega zachwianiu, a organizm nie nadąża z wydalaniem związków kwasotwórczych. Szacuje się, że z tym problemem zmaga się nawet 80% Europejczyków. Niestety, zachodni styl życia (niezdrowa dieta i siedzący tryb życia) sprzyja zakwaszeniu organizmu.

Powody zakwaszenia organizmu

Główną przyczyną zakwaszenia organizmu jest nieodpowiednia dieta, bogata w siarkę, fosfor i chlor. Do pokarmów kwasotwórczych zalicza się przede wszystkim:

  • mięso,
  • jaja,
  • białe pieczywo,
  • ryby,
  • makaron,
  • kawę,
  • alkohol,
  • produkty przetworzone (przekąski, słodycze, dania instant).

Dodatkowo stres, nadmierny wysiłek fizyczny lub brak ruchu, przyjmowanie niektórych leków i stosowanie rygorystycznych diet zwiększa prawdopodobieństwo zakwaszenia organizmu.


fot. PKT.pl

Objawy zakwaszenia organizmu

Wśród najczęściej występujących objawów zakwaszenia organizmu wymienia się:

  • zaburzenia rytmu pracy serca,
  • podwyższone stężenie glukozy we krwi,
  • bóle głowy, mięśni i stawów,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • problemy z koncentracją,
  • problemy trawienne (zgaga, niestrawność, bóle brzucha, biegunki),
  • osłabienie kondycji włosów i paznokci,
  • suchość skóry,
  • skurcze mięśni,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • wypryski,
  • pękanie kącików ust.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu może prowadzić do alergii, cukrzycy, miażdżycy i otyłości.

Jak odkwasić organizm?

Chcąc odkwasić organizm, powinniśmy zacząć od zmiany sposobu odżywiania. Z jadłospisu powinniśmy wyeliminować kwasotwórcze produkty, a zastąpić je alkalizującymi: mlekiem, kaszą jaglaną i gryczaną, produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe, warzywami (czosnek, cebula, szpinak, kalafior, kapusta, brokuły, buraki) i owocami (cytrusy, jabłka, brzoskwinie, kiwi, gruszki, mango, ananas, agrest, gruszki). Dowiedz się, jak stosować dietę odkwaszającą.

Oprócz stosowania odpowiedniej diety, w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu ważne jest wypijanie co najmniej 2 l wody i naparów ziołowych dziennie, ruch na świeżym powietrzu i unikanie stresu.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Wiecznie zielony krzew - lawenda

Czytaj następny

Ocet balsamiczny – właściwości zdrowotne

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).