Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Zalety diety wegetariańskiej

odzywianie.info.pl

Zalety diety wegetariańskiej

Na przestrzeni ostatnich lat dieta wegetariańska stała się bardzo popularna. Wyeliminowanie mięsa ze swojego jadłospisu pozytywnie wpływa na pracę organizmu oraz na szybszą przemianę materii. Najczęściej wybieranym typem tej diety jest laktowegetarianizm, w którym można jeść nabiał i jaja. Bardziej restrykcyjną odmianą jest weganizm, czyli całkowita rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego. Inne typy wegetarianizmu to witarianizm, spożywa się wówczas surowe warzywa i owoce oraz frutarianizm, jedzenie tylko owoców.

Ważnym aspektem diety wegetariańskiej jest fakt, iż potwierdzono jej istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Jest też mniejsza szansa na wystąpienie cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego. Bycie wegetarianinem wiąże się często z działaniem na rzecz obrony praw zwierząt, wspieraniem działań mających na celu walkę z problemem głodu na świecie czy wspieraniem organizacji ekologicznych. 

Dieta wegetariańska niesie ze sobą wiele plusów. Warto mieć je na uwadze, rozważając decyzje o zmianie nawyków żywieniowych.

Zalety bycia wege

Jakie korzyści niesie ze sobą odstawienie mięsa z diety? 

  •  Korzystny stosunek sody do potasu,
  •  Niska wartość energetyczna – czyli mniejsza ilość kalorii przypadająca na jednostkę masy lub objętości,
  •  Zwiększony udział nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  •  Brak lub mała zawartość cholesterolu,
  •  Większa zawartość węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego,
  •  Zwiększona podaż witaminy C.

Więcej informacji na temat diety wegetariańskiej możecie dowiedzieć się oglądając filmik Tamary Gonzalez Perey.

Podsumowując. Jeśli jesteś gotowy zrezygnować z mięsa w swojej codziennej diecie, to zrób to śmiało. Odpowiednio zbilansowane posiłki na pewno pozwolą Ci na utrzymanie odpowiedniej kondycji i pracy organizmu. Jeżeli nie chcesz zupełnie zrezygnować z mięsa, dobrze jest ograniczyć jego obecność w diecie. Efekty jego odstawienia, będa widoczne już po tygodniu. Na pewno miło zaskoczysz się poprawą samopoczucia, a czasem, w efekcie ubocznym, utratą kilku kilogramów.

Kinga Moląg

Kinga Moląg

Czytaj poprzedni

Odpowiednia suplementacja zimą

Czytaj następny

Sposoby na przygotowanie zdrowego jedzenia

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).