Hibiskus, inaczej kwiat malwy sudańskiej albo ketmia szczawiowa, to roślina o charakterystycznych kwiatach, hodowana przede wszystkim w celach ozdobnych. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie pić herbatę z hibiskusa.
Hibiskus to jednoroczny krzew. Występuje powszechnie w centralnej i zachodniej Afryce oraz południowo-wschodniej Azji, ale hoduje się go również w Polsce. Kwiaty hibiskusa są duże i w zależności od gatunku mogą przybierać barwy purpurowe, niebieskie, fioletowe, żółte lub białe.
Właściwości zdrowotne
- Oczyszcza organizm – napar ma łagodne działanie przeczyszczające i moczopędne. Przyspiesza przemianę materii, działa detoksykująco, zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Jest stosowany w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej.
- Pomaga zwalczać infekcje – hibiskus zawiera duże ilości witaminy C, dlatego stosowany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Wzmacnia układ odpornościowy, może także obniżać gorączkę i łagodzić napady kaszlu.
- Pomaga w leczeniu nadwagi i profilaktyce miażdżycy – dzięki zawartości polifenoli i flawonoidów napar skutecznie obniża cholesterol i poziom glukozy we krwi. Przyspiesza trawienie, a dzięki działaniu detoksykującemu wspomaga także odchudzanie.
- Wspomaga pracę wątroby.
- Obniża ciśnienie krwi.
Hibiskus w pielęgnacji
Ekstrakt z kwiatów hibiskusa uelastycznia skórę i wygładzają drobne zmarszczki. Antyoksydanty w nim zawarte opóźniają procesy starzenia się skóry, a kwasy AHA redukują przebarwienia skóry. Zalecany jest szczególnie osobom z cerą naczyniową. Składniki aktywne znajdujące się w kwiatach wzmacniają naczynia krwionośne. Dzięki regularnemu stosowaniu kosmetyków z hibiskusem popękane naczynka staną się mniej widoczne. Oprócz tego, wysoka zawartość witaminy C sprawia, że włosy będą nawilżone, zregenerowane, a skóra głowy oczyszczona. Można go znaleźć w kremach, tonikach, maskach i odżywkach.
Hibiskus to roślina o wielu właściwościach, jednak by cieszyć się z efektów jego działania należy pamiętać o regularnym spożywaniu naparu i używaniu kosmetyków z jego ekstraktem.
(fot. sposobynazycie.pl)
Napar z hibiskusa
Hibiskus pije się w postaci herbaty lub naparu. Kilka płatków suszonego kwiatu zalewa się wodą o temperaturze ok. 96 stopni C. Napar należy parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Hibiskus ma lekko kwaskowaty smak, dlatego świetnie orzeźwi w upalny dzień.
Przeciwwskazania
Nieznany jest dokładny wpływ hibiskusa na rozwój płodu, dlatego kobiety w ciąży nie powinny pić naparów. Unikać go powinny także osoby:
- z niskim ciśnieniem, ponieważ może dodatkowo je obniżać,
- z wrzodami lub zapaleniem błony śluzowej żołądka – kwas zawarty w roślinie może podrażniać układ pokarmowy,
- w trakcie terapii hormonalnej – napar z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów we krwi.
Komentarze