Czy znasz regułę 5 sekund? Jest to stwierdzenie, że jeśli jedzenie było na podłodze mniej niż 5 sekund, nadal jest zdatne do spożycia, bo patogeny znajdujące się na podłodze nie zdążą na nie „przejść”.
Z regułą 5 sekund postanowili zmierzyć się naukowcy. Do jakich doszli wniosków?
Reguła 5 sekund – prawda czy mit?
Przeprowadzono kilka badań mających obalić lub potwierdzić popularną regułę 5 sekund. Pierwszy z testów zrobiło dwóch amerykańskich naukowców: Paul Dawson oraz Brian Sheldon. Z ich ustaleń wynika, że znaczący wpływ na liczbę mikroorganizmów znajdujących się na jedzeniu ma czas przebywania pożywienia na podłodze oraz właściwości powierzchni żywności, np. wilgotność czy zawartość tłuszczu.
fot. National Geographic
Bardziej szczegółowo opisuje to badanie naukowców z Uniwersytetu w Rutgers (USA). Testy polegały na zrzucaniu pokarmów na różne powierzchnie, np. stalowe podłoże, płytki ceramiczne, drewno oraz wykładzinę. W eksperymencie wykorzystano między innymi arbuza, chleb, chleb posmarowany masłem oraz żelki. Arbuz zebrał najwięcej mikroorganizmów na każdym rodzaju powierzchni, natomiast najmniej ,,przyciągające” okazały się żelki.
Na podstawie badań ustalono, że największy wpływ na przenoszenie bakterii ma wilgoć. I choć czas też ma wpływ na ilość patogenów (dłuższy czas kontaktu skutkuje większym transferem), to w niektórych przypadkach ,,przejście” drobnoustrojów odbywa się w mniej niż sekundę. Zatem eksperyment obala zasadę 5 sekund.
Badania jednoznacznie wskazują, że reguła 5 sekund to zwykły mit, a pożywienia, które spadło nam na podłogę najlepiej wyrzucić.
Komentarze