Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Jęczmienna, jaglana czy może bulgur? Któ...

Poradnia Dietetyczna CD

Jęczmienna, jaglana czy może bulgur? Która kasza jest najzdrowsza?

Gryczana, jęczmienna, manna czy kuskus... Czym się różnią?

Kasze powstają z ziaren zbóż - perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kaszę kukurydzianą produkuje się z kukurydzy, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną. Ziarna są oczyszczane, czyli pozbawiane swoich zewnętrznych części. Im mniej oczyszczone jest ziarno, tym więcej w kaszy składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E. Są również źródłem składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń, cynk, miedź oraz magnez.

Rodzaje kasz

Kasza gryczana – dostaniemy ją w postaci białej nieprażonej i w formie prażonej. Dostarcza organizmowi aminokwasy - lizynę odpowiedzialną za przyswajanie wapnia oraz tryptofan, który stymuluje produkcję endorfin i melatoniny. Zawarte w niej witamina PP oraz witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy. Oprócz tego, jest bogatym źródłem antyoksydantów oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu, selenu, cynku i miedzi. Co ważne, kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób z celiakią.

Kasza jaglana – spośród innych kasz wyróżnia ją największa zawartość witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Podobnie jak kasza gryczana, nie zawiera glutenu.

Kasza bulgur - otrzymywana jest z ziaren pszenicy durum. Zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, a ponadto jest małokaloryczna – 100 g ugotowanej kaszy dostarcza jedynie 83 kcal. Jest cennym źródłem chroniących serce potasu oraz fosforu. Cechuje się także wyjątkowo wysokim stężeniem magnezu. W składzie kaszy bulgur znajdziemy również żelazo i kwas foliowy - składniki, które zapobiegają anemii.

Fot. formanienazarty.pl

Kuskus - drobna kasza pozyskiwana z ziarna pszenicy durum. Aby była gotowa do spożycia, wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać 10 minut. Stanowi dobre źródło węglowodanów i białka, jednak w porównaniu z innymi kaszami jest uboga w błonnik i minerały. Jest lekkostrawna, dlatego szczególnie poleca się ją dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.

Kasza jęczmienna - jest to kasza najczęściej spotykana na polskich stołach. Na rynku dostępnych jest 5 jej odmian: pęczak, kasza gruba, średnia, drobna oraz perłowa. Zawarta w nich witamina PP skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Kasze jęczmienne zalecane są osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, schorzeniami układu krążenia oraz diabetykom. Są źródłem białka i rozpuszczalnego błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom i wzdęciom. Znajdziemy w nich także spore ilości potasu, magnezu, żelaza, cynku, selenu i miedzi. Pęczak dostarcza także witaminy z grupy B.

Kasza manna – w sklepach można znaleźć kaszę mannę i kasze mannę błyskawiczną. W jej składzie znajdziemy witaminy B1, B2, B6, B9, B5, witaminę PP oraz minerały: potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Jako jedyna zawiera duże ilości jodu. Dodatkowo, jest produktem lekkostrawnym, dlatego powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na choroby układu pokarmowego.

Kasza owsiana - ma więcej przeciwutleniaczy niż reszta kasz. Co więcej, pod względem zawartości antyoksydantów przewyższa większość warzyw i owoców. Jest za to najbardziej kaloryczna. Stanowi źródło białka, błonnika oraz minerałów i witamin z grupy B. Znajdziemy w niej także nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Korzyści płynące z natury: Jak regularny kontakt z przyrodą wpływa na nasze zdrowie i umysł

Czytaj następny

Jaki kolor banana wybrać?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).