Mleko sojowe - poznaj soję w nowej odsłonie!

ncez.pzh.gov.p

Mleko sojowe - poznaj soję w nowej odsłonie!

Mleka i napoje roślinne zyskują coraz szerszą grupę fanów – nie tylko wśród wegan i wegetarian, ale czy są one dobrą alternatywą dla mleka krowiego?

Czy mleko sojowe jest zdrowe?

Mleko sojowe to właściwie napój sojowy. Inaczej zwany wodny ekstrakt, produkowany z ziaren soi lub nieodtłuszczonej mąki sojowej, będący mieszanką białek, węglowodanów i tłuszczów. Najczęściej używają go osoby będące na diecie bezmlecznej z nietolerancją laktozy, alergią na kazeinę, bądź wegetarianie i weganie. Ale nie tylko!

Rynek napojów roślinnych prężnie się rozwija. Jest to zasługa między innymi zwiększającej się świadomości prozdrowotnej wśród społeczeństwa oraz zainteresowania kuchnią roślinną. Nie sposób jednak nie zauważyć, że przybywa osób, u których stwierdza się wtórną nietolerancję laktozy (hipolaktazję). Z pomocą wówczas przychodzi zastąpienie mleka m.in napojami roślinnymi. 

fot. strona zdrowia

W sklepach można spotkać różne odmiany tego napoju.

  • Tradycyjne mleko sojowe produkowane poprzez wodną ekstrakcję całych ziaren soi w proporcji wody do soi 5:1, zawierające 4% białka.
  • „Nabiałowe” - produkowane tak, aby przypominało mleko krowie, w proporcji wody do ziaren 7:1, zawierające 3,5% białka, delikatnie dosładzane, z dodatkiem tłuszczu, soli, a czasem aromatów nadających bardziej mleczny smak.
  • Napój sojowy, słodzony i aromatyzowany, w proporcji wody do soi 20:1.
  • Fermentowane przetwory mleka sojowego - jogurt, kefir.
  • Mieszanki mleka sojowego z sokami warzywnymi. 

Mleko sojowe - wartości odżywcze

Białko soi różni się od białka mleka krowiego, jednak podobnie do niego charakteryzuje się wysoką strawnością oraz korzystnym profilem aminokwasów. Od białka znajdującego się w mleku, soja różni się niższą zawartością aminokwasów siarkowych - cysteiny i metioniny.

Ziarna soi stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Na uwagę zasługuje znaczna zawartość witamin z grupy B, przede wszystkim:

  • wit. B1 (0,690 mg/100 g),
  • B2 (0,189 mg/100 g) ,
  • witaminy B6 (0,81 mg/100 g).

Spośród składników mineralnych w soi znajduje się sporo potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz fosforu. 

Jeżeli interesuje Cię dieta mleczna, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!

Według naukowców mleko sojowe charakteryzuje się najlepszymi wartościami odżywczymi spośród napojów roślinnych zastępujących mleko. Zatem może warto spróbować?!