Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Najgorsza alergia na świecie? Cierpią na...

holsaMED

Najgorsza alergia na świecie? Cierpią na nią miliony ludzi

Słodka, poprawiająca nastrój, uwielbiana przez miliony. Czekolada, bo o niej mowa, nie wszystkim jednak kojarzy się z przyjemnością. Część z nas jej nie toleruje. Jak się objawia i jak rozpoznać uczulenie na czekoladę?

Uczulenie na czekoladę jest rodzajem alergii pokarmowej, które najczęściej występuje u dzieci i młodzieży. Szacuje się, że uczulenie na czekoladę dotyczy nawet kilkanaście procent wśród wszystkich alergii pokarmowych. Jakie się objawia?

Dlaczego czekolada uczula?

Uczulenie jest nadmierną reakcją układu immunologicznego na substancje, które przez komórki odpornościowe traktowane są jako zagrożenie dla organizmu. Gdy pojawi się alergen, układ odpornościowy zostaje produkuje wówczas histaminę i przeciwciała. W ten sposób powstaje reakcja alergiczna.

Uczulenie na czekoladę to w rzeczywistości alergia na jej składniki, których producenci nie szczędzą. Do słodkich tabliczek dodawane są barwniki, konserwanty, soja, jaja, białka krowiego mleka, ale także bakalie, orzechy, owoce, pszenica (gluten), musy czy nadzienia, i to właśnie one często wywołują reakcje alergiczne. Najczęściej jednak za dolegliwości odpowiedzialne jest mleko i kakao.


fot. Poradnik Zdrowie

Objawy alergii na czekoladę

Najczęściej występującym objawem uczulenia na czekoladę są zmiany pojawiające się na skórze, w postaci czerwonych plam. Mogą pojawiać się na całym ciele. Zmiany są szorstkie, chropowate, towarzyszy im świąd i nie ustępują nawet po stosowaniu specjalnych preparatów.

Mogą wystąpić także dolegliwości ze strony układu trawiennego: biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, zgaga i wymioty.

Alergia na czekoladę powoduje również:

  • katar,
  • kaszel,
  • ataki astmy,
  • duszności,
  • zaparcia,
  • mdłości,
  • obrzęk warg, języka lub gardła.

Są to typowe reakcje, charakterystyczne dla większości alergii pokarmowych.

Podejrzewasz, że możesz mieć alergię na czekoladę? Aby się upewnić, należy wykonać testy alergiczne. Możesz też samodzielnie obserwować reakcje organizmu na poszczególne składniki.

Nie masz alergii? Sprawdź, dlaczego warto jeść czekoladę.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Natura w walce z nadwagą

Czytaj następny

Aloes - właściwości

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).