Drób jest mięsem niezwykle popularnym na polskich stołach. Przeciętny Polak spożywa średnio 30 kg tego mięsa rocznie. Najczęściej sięgamy po kurczaka. Jakie wartości odżywcze ma jego mięso?
Kurczak - składniki odżywcze
Mięso z kurczaka jest przede wszystkim źródłem dobrze przyswajalnego białka. Oprócz tego jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego poleca się je szczególnie w żywieniu osób z delikatnym przewodem pokarmowym, kontrolujących poziom cholesterolu, cierpiących na choroby układu krążenia, stosujących dietę redukcyjną oraz sportowców. W mięsie znajdziemy także witaminę A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim także minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, sodu, selenu czy potasu. Cynk bierze udział w wielu procesach, m.in. mineralizacji kości, gojeniu się ran, pracy układu odpornościowego, regulowaniu ciśnienia krwi i pracy serca. Selen natomiast jest niezbędny do prawidłowego działania wielu enzymów. Odpowiada także za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz tarczycy, pomaga w walce z depresją i przemęczeniem.
Uda z kurczaka
Udka z kurczaka zawierają tzw. mioglobiny – białka, które przechowują tlen w mięśniach, dzięki czemu mogą one efektywniej funkcjonować. Jest bardziej tłuste od piersi, ale bogatsze w żelazo (m.in. poprawia koncentrację i wzmacnia odporność), cynk oraz kwas foliowy (m.in. korzystnie wpływa na układ nerwowy). Większość tłuszczów w mięsie drobiowym znajduje się w skórce, jeśli więc zależy nam na ograniczeniu kalorii, należy ją usunąć. 100 g mięsa z ud kurczaka bez skóry dostarcza około 130 kalorii.
fot. TVN Zdrowie
Pierś z kurczaka
100 g piersi z kurczaka to tylko 98 kcal. Jest cennym źródłem ważnych dla zdrowia witamin: B6 i B3. Witamina B3 może być wytwarzana w niewielkich ilościach w organizmie, jednak jej podstawowym źródłem jest pożywienie. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w procesie produkcji czerwonych krwinek, reguluje poziom cholesterolu, korzystnie wpływa również na kondycję włosów i skóry.
Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny, tym samym odpowiada za transport tlenu w organizmie. Wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca, zwiększa odporność i korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – odpowiednia dawka witaminy B6 pomaga zwalczać bezsenność, łagodzi objawy depresji i poprawia koncentrację. Większe ilości zalecane są w przypadku występowania PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).
Podroby – dlaczego warto się do nich przekonać?
Podroby nie cieszą się tak dużym uznaniem, jak pozostałe części kurczaka. Szkoda, ponieważ są równie wartościowe. Zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych. Wątróbka drobiowa to dobre źródło białka, witamin z grupy B, cynku i żelaza. Podobną wartość odżywczą mają żołądki oraz serca z kurczaka.
Drób jest mięsem polecanym przez dietetyków. Wynika to z jego wysokiej wartości odżywczej i niskiej zawartości tłuszczów. Dostarcza organizmowi niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze. Jednak mięso z kurczaka nie powinno być jedynym, które pojawia się w naszej diecie. Od czasu do czasu warto drób warto zastępować innymi źródłami białka, takimi jak ryby, nasiona roślin strączkowych czy jajka.
Komentarze