Wtorek, Kwiecień 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Masło vs. margaryna - co wybrać?

WP Kuchnia

Masło vs. margaryna - co wybrać?

Walka zwolenników masła z miłośnikami margaryny trwa od lat. Wielbiciele masła wskazują na jego naturalność i walory smakowe, a entuzjaści margaryny zwracają uwagę na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym smarowidle. Kto ma rację? 

Masło vs. margaryna – wartości odżywcze

Masło to tłuszcz mleczny otrzymywany ze śmietany krowiego mleka. W sklepach znajdziemy masło: delikatesowe, ekstra, stołowe i wyborowe. Różnią się od siebie zawartością tłuszczu i wody. Nie dodaje się do niego dodatków smakowych, aromatów ani innych chemicznych dodatków. Jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym bogatym w witaminy A, D i E. Znaczną jego część, ok. 67 proc., stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, które są źródłem cholesterolu. Dlatego osoby cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zagrożone zawałem serca nie powinny spożywać masła w dużych ilościach.

Margaryna jest mieszanką tłuszczów roślinnych, wody lub mleka z dodatkiem lecytyny. Często dodawane są do niej wzmacniacze smaku i barwniki. Zawiera kwasy tłuszczowe trans, które negatywnie wpływają na zdrowie. Miękka margaryna zawiera ich mniej niż twarda. Nie jest jednak uznawana za szkodliwą. Stanowi źródło kwasów omega-3 i omega-6, witaminy E, steroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu – z tego względu zaleca się ją osobom starszym i tym, które walczą z chorobami układu krążenia. Oprócz tego, margaryna często wzbogacana jest o witaminy A i  D oraz kwas foliowy. Zawiera także mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło - to sprawia, że według części osób jest od niego zdrowsza.

Fot. Dietetyka #NieNaŻarty

Co zatem wybrać?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Eksperci do spraw żywienia podkreślają, że jest to kwestia indywidualna. Przy wyborze trzeba uwzględnić wiek i zdrowie konsumenta. Margarynę poleca się osobom starszym, nietolerującym laktozy oraz cierpiącym na schorzenia układu krążenia. Natomiast spożywanie masła w niewielkich ilościach zaleca się małym dzieciom, kobietom w ciąży i okresie laktacji. Z masła całkowicie powinny zrezygnować osoby, które mają podwyższone stężenie cholesterolu czy trójglicerydów we krwi.

Tłuszcz w diecie

Tłuszcz jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – w nim rozpuszczalne są witaminy takie jak witamina A, D, E i K. Wpływa na zdrowie i wygląd skóry, włosów i paznokci. „Zdrowe” tłuszcze obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią narządy wewnętrzne. To dzięki nim możemy gromadzić energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Podnosi także walory smakowe potraw. Najbardziej wartościowymi źródłami tłuszczu są nasiona, pestki, orzechy, oliwa z oliwek czy awokado, które świetnie zastąpi masło.

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Szczepienia przeciwko HPV: Klucz do ochrony przed rakiem szyjki macicy i innymi schorzeniami

Czytaj następny

Udar słoneczny: Objawy, osoby narażone i sposoby ochrony przed nim

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).