Orzech kokosowy - czyli kokos - zbieramy z owocu palmy kokosowej. Jeden kokos może ważyć nawet ponad 2 kilogramy. W środku drewnianej skorupy znajdziemy grubą wartwej stałej frakcji bielma. Z tej właśnie warstwy wytwarza się wiórka kokosowe. Przy odpowiedniej obróbce można również uzyskać z niej olej kokosowy i mleko kosowe. Ważne jest to, by nie pomylić tych produktów z płynną częścią kokosa. Przeźroczystą cieczą, którą znajdziemy w środku kokosa. To nic innego, jak woda kokosowa, która nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych.
Wartości odzywcze
Większą część miąższu kokosa stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Zazwyczaj stanowią one ponad połowę suchej masy orzecha kokosowego. Kwasy tłuszczowe, które tam znajdziemy, to przede wszystkim trojglicerydy średniołańcuchowe.
Bielmo kokosa - sucha masa znajdująca się przy drewnianej obudowie - zawiera w sobie:
- białko - zazwyczaj 3,3g/100 g
- cukier - zazwyczaj 6,2g/100g
- błonnik - zazwyczaj 9g/100g
- witaminę E
- witaminę C
- witaminę B1
- witaminę B3
- witaminę B6
- kwas foliowy
- potas
- żelazo
- fosfor
- magnez
- miedź
- mangan
- selen
- sód
Ze względu na duże zróżnicowanie wartości odżywczych, zaleca się stosowanie w dietach mleka kokosowego. Można je zastosować między innymi do kawy latte, wypieków, lodów oraz smażenia.
Płynna część bielma, czyli woda kokosowa, zawiera tak naprawdę te same mikroelementy, co jego stała część. Spożywa się ją głównie w krajach tropiklanych, jako napój chłodzący i gaszący pragnienie. Ze względu na zawarte w niej izotopy dostarcza organizmowi wszystkich najpotrzebniejszych minerałów. Niektórzy porównują skład wody kokosowej do składu płynów fizjologicznych.
(fot. Ezdrowie )
Dlaczego warto sięgać po produkty kokosowe?
Co dziwne, w odróżnieniu do większości orzechów, kokos nie zawiera dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. A to właśnie te kwasy powinny być dostarczane organizmowi, by zapewnić mu prawidłowe funkcjonowanie. Obfituje on za to przede wszystkim w nasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego spożywanie zbyt dużych ilości bielma kokoswego jest szkodliwe: przyczynia się do chorób sercowo-naczyniowych i sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Mimo to, dietetycy zalecają, by włączyć do swojej kuchni produkty kokosowe. Dlaczego? Przede wszystkim, kokosy przyczyniają się do wzrostu tak zwanego "dobrego" cholesterolu we krwi. Mają właściwości antybiotyczne oraz zapobiegają rozwojowi próchnicy. Wspomagają pracę mózgu, a przy tym znacząco ograniczają wystąpienie Alzheimera czy Parkinsona.
Komentarze