Sobota, Listopad 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Czy jajka można jeść codziennie?

Poradnik Zdrowie

Czy jajka można jeść codziennie?

Jajka - produkt uniwersalny, pożywny i smaczny. Sposoby na to, jak je przygotować, można wyliczać bez końca. Jednak jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Czy jajecznicę na śniadanie można jeść codziennie? Co na ten temat mówią eksperci?

Starsze badania wskazują, że jajek nie powinno jeść się codziennie, ze względu na duże ilości cholesterolu zawarte w żółtkach. Najnowsze publikacje naukowe przynoszą jednak nową wiedzę w tym temacie.

Wartości odżywcze jajek

Co znajdziemy w jednym jajku?

  • 75 kcal,
  • 5 g tłuszczu,
  • 6 g białka,
  • 67 mg potasu,
  • 70 g sodu,
  • 210 mg cholesterolu.

Jajka są też źródłem witaminy D, A, B12, choliny, żelaza, fosforu, selenu, kwasu foliowego, kwasów omega-3 oraz luteiny.


fot. Poradnia Odchudzania i Odżywiania

Ile jajek można jeść?

Najnowsze badania pokazują, że ilości cholesterolu w jajkach są znikome i nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. W żółtku znajduje się zaledwie 0,3 proc. cholesterolu. Znajdziemy w nim za to 10-20 proc. fosfolipidów, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia powinno się spożywać do dwóch jaj dziennie. Jest to ilość, która z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowie. Jajka szczególnie wskazane są w diecie dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.

Które jaja wybrać?

Co oznaczają cyfry, które widzimy na jajkach? Symbolizują one sposób, w jaki hodowane są kury, które je znoszą:

  • 0 – jaja od kur z chowu ekologicznego.
  • 1 – jaja od kur z wolnego wybiegu.
  • 2 – jaja od kur z chowu ściółkowego.
  • 3 – jaja od kur z chowu klatkowego.

Najlepiej wybierać jajka pochodzące od kur wolno żyjących. Tryb życia ptaków oraz sposób, w jaki są karmione, wpływają na jakość jaj, które znoszą.

Jaja mogą różnić się także kolorem skorupki, jednak, jeśli chodzi o wartości odżywcze, nie ma między nimi większej różnicy.

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Straszne praktyki lekarskie z dawnych lat

Czytaj następny

Tromboliza: przełom w leczeniu udarów mózgu

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).