Kiedy za oknem pada deszcz, jest zimno i pochmurnie a z drzew lecą liście rozpoczyna się sezon na dynię. Z pozoru jest to niczym niewyróżniające się warzywo, a jednak!
Różnorodność
Piękny wygląd dyni i jej niepowtarzalny smak sprawia, że wiele osób uprawia ją w swoim ogrodzie. Do wyboru mamy wiele ciekawych odmian, różniących się między sobą nie tylko smakiem, ale także kolorem. W Polsce najpopularniejszym rodzajem dyni jest, ta zwyczajna o soczyście pomarańczowej i grubej skórce, ale mamy jeszcze takie odmiany jak:
- Hokkaido,
- dynia Piżmowa,
- podłużna Lunga di Napoli,
- dynia Prowansalska,
- dynia Muszkatołowa,
- dynia Makaronowa.
Boskie warzywo
Korzenie dyni pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie hodowano ją już ok. 3000 lat przed naszą erą. Jako pierwsi odkryli ją Indianie, którzy następnie zgodnie z ich wierzeniami stwierdzili, że dynie powstały z ciał zmarłych bogów. Z tego powodu były później przedmiotem ich kultu. Nie zmienia to faktu, że wówczas dynia także cieszyła się dużą popularnością, wykonywano z niej misy, naczynia i rzeźby. Dynia stanowiła również jeden z głównych składników pożywienia Indian. W wieku XV, za sprawą wyprawy Krzysztofa Kolumba dynia trafiła na ziemie europejskie. Początkowo traktowano ją jako dekorację, jednak z czasem zaczęto doceniać jej kulinarne oraz prozdrowotne zalety. Obecnie dynia ma ogromne znaczenie w gospodarce niemal całego świata. Jej wiele odmian wykorzystuje się do celów leczniczych, kosmetycznych lub dekoracyjnych. Co ciekawe, wytwarza się z niej słodycze, a także napoje bezalkoholowe i alkoholowe.
fot. shutterstock
Pestki i ich właściwości
Dynia, mimo swojego pokaźnego wyglądu, jest uboga w kalorie (10 dag to tylko 28 kcal), dlatego czasami wspomaga odchudzanie, z powodu dużej zawartości celulozy. Co jeszcze kryje się w dyni i w jej pestkach?
- Wspiera także naszą urodę, dzięki witaminie E i prowitaminie A.
- Możemy w niej znaleźć pewne zasoby witaminy B2 oraz minerały - magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
Źródłem cennych dla zdrowia składników są też pestki dyniowe, które dostarczają nam:
- cynku,
- fosforu,
- manganu,
- kwasów tłuszczowych omega-3,
- fitosteroli.
Sposób na zdrowie
Jedzenie dyni jest wskazane, szczególnie dla osób z chorobami serca. Dzięki sporej zawartości błonnika, potasu i witaminy C zmniejsza się także ryzyko udaru. Chroni również przed utratą masy mięśniowej, utrzymuje prawidłową gęstość mineralną kości, a także zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Zawarte w dyni antyoksydanty, takie jak: witamina C, E i beta-karoten, a także luteina wspierają zdrowie naszych oczu. Spożywanie warzyw bogatych w składniki, które zawiera dynia chroni nas również przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz powstawaniem kurzej ślepoty (pogorszenia się wzroku wraz ze zmierzchem).
Im bardziej oranżowy jest miąższ, tym lepsze są także właściwości dyni. Na szczęście, zarówno surowa jak i gotowana zawiera tyle samo cennych wartości odżywczych. Dlatego warto skorzystać i kupić przepyszną dynię, zwłaszcza teraz, gdy jest najlepszy sezon na nią!
Komentarze