Sobota, Grudzień 7
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Dynia - idealne warzywo?

ekologia

Dynia - idealne warzywo?

Kiedy za oknem pada deszcz, jest zimno i pochmurnie a z drzew lecą liście rozpoczyna się sezon na dynię. Z pozoru jest to niczym niewyróżniające się warzywo, a jednak!

Różnorodność

Piękny wygląd dyni i jej niepowtarzalny smak sprawia, że wiele osób uprawia ją w swoim ogrodzie. Do wyboru mamy wiele ciekawych odmian, różniących się między sobą nie tylko smakiem, ale także kolorem. W Polsce najpopularniejszym rodzajem dyni jest, ta zwyczajna o soczyście pomarańczowej i grubej skórce, ale mamy jeszcze takie odmiany jak:

  • Hokkaido,
  • dynia Piżmowa,
  • podłużna Lunga di Napoli,
  • dynia Prowansalska,
  • dynia Muszkatołowa,
  • dynia Makaronowa.

Boskie warzywo

 

Korzenie dyni pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie hodowano ją już ok. 3000 lat przed naszą erą. Jako pierwsi odkryli ją Indianie, którzy następnie zgodnie z ich wierzeniami stwierdzili, że dynie powstały z ciał zmarłych bogów. Z tego powodu były później przedmiotem ich kultu. Nie zmienia to faktu, że wówczas dynia także cieszyła się dużą popularnością, wykonywano z niej misy, naczynia i rzeźby. Dynia stanowiła również jeden z głównych składników pożywienia Indian. W wieku XV, za sprawą wyprawy Krzysztofa Kolumba dynia trafiła na ziemie europejskie. Początkowo traktowano ją jako dekorację, jednak z czasem zaczęto doceniać jej kulinarne oraz prozdrowotne zalety. Obecnie dynia ma ogromne znaczenie w gospodarce niemal całego świata. Jej wiele odmian wykorzystuje się do celów leczniczych, kosmetycznych lub dekoracyjnych. Co ciekawe, wytwarza się z niej słodycze, a także napoje bezalkoholowe i alkoholowe.

fot. shutterstock

Pestki i ich właściwości

Dynia, mimo swojego pokaźnego wyglądu, jest uboga w kalorie (10 dag to tylko 28 kcal), dlatego czasami wspomaga odchudzanie, z powodu dużej zawartości celulozy. Co jeszcze kryje się w dyni i w jej pestkach?

  • Wspiera także naszą urodę, dzięki witaminie E i prowitaminie A.
  • Możemy w niej znaleźć pewne zasoby witaminy B2 oraz minerały - magnez, potas, sód, wapń i żelazo.

Źródłem cennych dla zdrowia składników są też pestki dyniowe, które dostarczają nam:

  • cynku, 
  • fosforu,
  • manganu,
  •  kwasów tłuszczowych omega-3,
  •  fitosteroli.

Sposób na zdrowie

Jedzenie dyni jest wskazane, szczególnie dla osób z chorobami serca. Dzięki sporej zawartości błonnika, potasu i witaminy C zmniejsza się także ryzyko udaru. Chroni również przed utratą masy mięśniowej, utrzymuje prawidłową gęstość mineralną kości, a także zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Zawarte w dyni antyoksydanty, takie jak: witamina C, E i beta-karoten, a także luteina wspierają zdrowie naszych oczu. Spożywanie warzyw bogatych w składniki, które zawiera dynia chroni nas również przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz powstawaniem kurzej ślepoty (pogorszenia się wzroku wraz ze zmierzchem).

Im bardziej oranżowy jest miąższ, tym lepsze są także właściwości dyni. Na szczęście, zarówno surowa jak i gotowana zawiera tyle samo cennych wartości odżywczych. Dlatego warto skorzystać i kupić przepyszną dynię, zwłaszcza teraz, gdy jest najlepszy sezon na nią!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Koreańska pielęgnacja krok po kroku.

Czytaj następny

Kim jest psychopata?

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę LastLevel i Zaufanych Partnerów firmy LastLevel do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy LastLevel i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).