Trądzik to jedna z najczęściej występujących chorób skóry na świecie. Niestety dotyczy większości z nas. Jak się jej skutecznie pozbyć? Dzięki zmianie nawyków żywieniowych!
Występowanie
Choroba, jaką jest trądzik zależy w dużej mierze od równowagi hormonalnej, dlatego zazwyczaj występuje w okresie dojrzewania. Trądzik dotyczy około 85% osób w wieku 12-24 lat i może utrzymywać się przez wiele lat. Głównym elementem, który ma wpływ na występowanie i nasilenie objawów tego zaburzenia jest czynnik genetyczny. W zakresie układu hormonalnego, kluczowym znaczeniem jest proces regulacji i produkcji wydzieliny łojowej (tzw. sebum). Właśnie wtedy przy zatkanych ujściach gruczołów łojowych, z nagromadzonego sebum powstają krosty i zaskórniki. Najczęstszym krokiem podejmowanym w terapii trądziku jest wprowadzenie odpowiedniej pielęgnacji skóry, wdrożenie leków miejscowych, które złuszczają naskórek i oczyszczają twarz. Natomiast coraz więcej badań wskazuje również na możliwość wspomagania terapii trądziku poprzez wprowadzenie niektórych zasad żywieniowych.
fot. dieta.pl
Zależności między żywnością a zmianami trądzikowymi
Istnieje wiele niejasności w zakresie wpływu mleka na występowanie trądziku. Nie ma jednak jednoznacznych dowodów na to, że ma ono działanie nasilające przebieg tej choroby. Natomiast istnieją przesłanki o tym, że produkty mleczne ze względu na zawartość hormonów płciowych oraz insuliny, mogą wśród niektórych prowadzić do pogorszenia stanu cery. Te czynniki przyczyniają się do wydzielania łoju przez skórę i w konsekwencji do pobudzonego rozwoju zmian trądzikowych. Jednak, co ciekawe, w przypadku jogurtów efekt ten jest zupełnie odwrotny, gwarantują one pozytywny efekt i poprawiają stan skóry! Jest to z pewnością zasługa bakterii probiotycznych, które w nich występują. Należy zaznaczyć, że całkowita eliminacja mleka wiąże się z wykluczeniem źródła najlepiej przyswajalnego wapnia, więc może należy tylko ograniczyć produkty mleczne?
Wpływ czekolady
Często słyszy się, że słodycze nam szkodzą i jak się okazuje jest w tym ziarenko prawdy! Ze względu na zawartość ilości cukru u osób z trądzikiem, które spożywają duże ilości słodkości stwierdzono nasilające się zmiany skórne. Należy podkreślić, że w większości tego typu produkty zawierają mleko i cukier, czyli składniki, które same w sobie mogą mieć niekorzystny wpływ na trądzik. Podczas jednego z badań dotyczących czekolady zauważono, że biała charakteryzuje się negatywnym wpływem na przebieg trądziku, podczas gdy w przypadku gorzkiego wariantu takiego efektu nie zaobserwowano. Prawdopodobnie jest to związane z wyższą zawartością mleka i cukru w białej czekoladzie. Większość czynników jednak zależy od naszego organizmu i tego jak reaguje na dane składniki. Dlatego jeśli występują u Was zmiany trądzikowe, proponujemy sprawdzić, czy po eliminacji czekolady stan skóry ulegnie poprawie. Wtedy będziecie mieć pewność!
fot. Cetaphil
Dieto-terapia trądziku
Najlepszym i najbardziej skutecznym sposobem na uniknięcie trądziku jest zapobieganie nadmiernym skokom insuliny. Ponieważ to właśnie ona ma niekorzystne działanie w zakresie przebiegu trądziku, należy także zniwelować produkty powodujące nagły i wysoki wzrost glukozy. Pomoże nam w tym wprowadzenie diety bogatej w produkty wysokobłonnikowe, takie jak:
- warzywa,
- owoce,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- nasiona,
- orzechy.
Ponadto należy zredukować spożycie słodyczy i dań z dodatkiem cukru, oraz starać się unikać soków owocowych ze względu na to, że są one czynnikami znacznie nasilającymi wzrost glukozy i insuliny we krwi. W przypadku wyrobów czekoladowych i produktów mlecznych, zachęcamy do bacznej obserwacji swojej skóry przed i po ich eliminacji, aby stwierdzić czy warto unikać tych składników na co dzień. Należy pamiętać także o tym, aby wprowadzać do diety tłuste ryby morskie, które ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3, będą sprzyjały w terapii trądziku. Podsumowując kluczem do czystej i zdrowej cery są dobre, długotrwałe nawyki żywieniowe!
Komentarze