Piatek, Kwiecień 26
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Dieta geniusza, czyli co jeść, by się le...

DIETETYK

Dieta geniusza, czyli co jeść, by się lepiej uczyć

Nauka to obowiązek każdego dziecka, dlatego warto zrobić wszystko, by była łatwa i przyjemna. Jak po dwóch miesiącach wakacji zmobilizować młody mózg do wysiłku? Te produkty z pewnością w tym pomogą!

Warto dokładnie przyjrzeć się temu, co dostarczamy organizmowi wraz z jedzeniem. Niektóre składniki mogą ułatwić nam przyswajanie wiedzy, inne zaś obciążają układ nerwowy, skutecznie utrudniając myślenie. Czego nie powinno zabraknąć w jadłospisie każdego ucznia?


fot. Akademia Technik Rozwoju

Pokarm dla mózgu

Owsianka

Zamiast pełnych cukru gotowych płatków śniadaniowych, wybierz owsiankę z ulubionymi dodatkami w postaci owoców, orzechów i przypraw. Wysokoprzetworzone produkty na śniadanie sprawią, że będziemy pobudzeni tylko przez chwilę, a wraz ze spadkiem poziomu cukru we krwi, poczujemy się zmęczeni i rozdrażnieni. Z takim samopoczuciem trudno o dobre wyniki w nauce. Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika i beta-glukanów, obniżają poziom cukru we krwi, szybko zaspokajają głód i sycą na długo. Zobacz, jak jeszcze można wykorzystać płatki owsiane.

Produkty bogate w witaminę B12

Badania wykazują, że niedobory witaminy B12 osłabiają funkcje poznawcze mózgu, utrudniają myślenie, zapamiętywanie i osłabiają koncentrację. Odpowiednie dawki dostarczane każdego dnia sprawiają natomiast, że szybko kojarzymy fakty i łatwiej przyswajamy wiedzę. Najlepszymi źródłami witaminy B12 są ryby, mięso, drób, jajka, mleko i produkty mleczne.

Kwasy omega-3

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju mózgu. Oprócz tego zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się układu nerwowego, chorobie Alzheimera i demencji. Uzupełnij dietę o tłuste ryby i oleje roślinne, a dobre wyniki w nauce pojawią się szybciej, niż myślisz. 

Zielona herbata

Zielona herbata, dzięki zawartych w niej katechinom i l-teaninie, poprawia funkcjonowanie neuroprzekaźników obecnych w mózgu, takich jak dopamina, serotonina i glicyna. Poprawia pamięć, ułatwia naukę i zapamiętywanie informacji, a zawarte w niej przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny i działają kojąco na układ nerwowy.

Brak Ci pomysłów na śniadanie odpowiednie dla mózgu? Wypróbuj sprawdzone przepisy na owsiankę!

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Czarna porzeczka jednym z najzdrowszych owoców?

Czytaj następny

Poznaj zaskakujące fakty o jedzeniu!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).