Sobota, Październik 1
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Pescowegetarianizm – wegetarianizm, ale...

Fleksitarianizm

Pescowegetarianizm – wegetarianizm, ale nie do końca?

Pescowegetarianizm zyskuje coraz większą popularność. Stosował ją m.in. Steve Jobs czy królowa Hiszpanii. Czym różni się od tradycyjnego wegetarianizmu? Dlaczego uznawany jest za jedną z najzdrowszych diet?

Pescowegetarianizm a wegetarianizm

Wegetarianizm wyklucza spożywanie mięsa oraz ryb. Można wyróżnić kilka jego rodzajów, z których najbardziej restrykcyjny jest weganizm – eliminuje całkowicie z jadłospisu mięso, ryby i produkty pochodzenia zwierzęcego np. nabiał, jajka i miód. Pescowegetarianizm natomiast wyklucza mięso, ale w menu pozostają ryby i owoce morza.

Pescowegetarianizm – co to jest?

Pescowegetarianizm, inaczej ichtowegetarianizm, zakłada wyłączenie z diety czerwonego mięsa i drobiu, a pozostawieniu w menu ryb i owoców morza. Podstawę nadal diety stanowią produkty roślinne. Ryby i owoce morza są uzupełnieniem jadłospisu o wartościowe składniki odżywcze, m.in. kwasy omega-3. Dieta pescowegetariańska nie jest więc zbyt radykalna, a może korzystnie wpłynąć na zdrowie. Jadłospis pescowegetariański przypomina dietę śródziemnomorską i japońską, które uchodzą za najzdrowsze na świecie. Posiłki opierają się głównie o warzywa i owoce, makaron, kasze, ryż i produkty pełnoziarniste. Dodatek stanowią ryby i owoce morza, nabiał, zioła, rośliny strączkowe i orzechy. Oprócz tego pescowegetarianizm wyklucza produkty wysoko przetworzone.


fot. FitFood

Pescowegetarianizm – tak czy nie?

W odróżnieniu od wegetarianizmu, jadłospis diety pescowegetariańskiej dopuszcza ryby i owoce morza będące doskonałym źródłem kwasów omega-3. W związku z tym pescowegetarianie są mniej narażeni na niedobory, m.in. witaminy D i B12. Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na układ krwionośny, regulują poziom cholesterolu, wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy, wpływają także na kondycję włosów, skóry i paznokci. Ograniczenie mięsa zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze czy nowotwór jelita grubego.

Rezygnując jednak całkowicie ze spożywania mięsa, pozbawiamy organizm źródła aminokwasów egzogennych. Jadłospis pescowegetariański powinien obfitować w produkty bogate w białko, witaminy i minerały. Samodzielne ułożenie dobrze zbilansowanego menu może stanowić nie lada wyzwanie. Dlatego jeżeli nie masz odpowiedniej wiedzy, przed przejściem na dietę skonsultuj się ze specjalistą.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Freeganizm, czyli jedzenie ze śmietnika?

Czytaj następny

Mięso kurczaka – która część jest najzdrowsza?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).