Po jakie kasze warto sięgać?
W sklepach można znaleźć wiele rodzajów kaszy. Która jest najzdrowsza?
Nasiona zbóż - samo zdrowie
Kasza - może być podstawą dań ciepłych, zimnych, ale także tych na słodko czy na słono! Jemy ją na śniadanie, obiad a nawet na kolację. Jakie ma właściwości? Kasza dostarcza nam wiele bezcennych mikroelementów cynk, magnez, potas i witamin z grupy B.
Kasza jęczmienna
Można ją podzielić na 3 rodzaje:
- pęczak - to nic innego, jak oczyszczone, wypolerowane ziarno jęczmienia,
- łamaną - jest to pocięty na dosyć duże cząstki pęczak,
- perłową - może występować w 3 formach: grubej, średniej oraz drobnej. Podobnie jak łamana jest to również pocięty na cząstki pęczak, ale poddany obtoczeniu i polerowaniu.
fot. Ekologia
Jakie cenne właściwości i składniki zawiera kasza jęczmienna? Przede wszystkim sporą ilość białek. Jest źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie w przewodzie pokarmowym i reguluje pracę jelit zapobiegając zaparciom. Kasza jęczmienna stanowi źródło niacyny, a także reguluje stężenie cholesterolu we krwi. Co ciekawe rozszerza również naczynia krwionośne i bardzo dobrze wpływa na wygląd i kondycję cery.
Kasza gryczana
Kasza gryczana to wyjątek wśród kasz, ponieważ powstaje z gryki – rośliny z rodziny rdestowatych. Tutaj możemy wyróżnić dwa typy:
- prażoną - ziarna gryki poddane zostały prażeniu,
- nieprażoną - również powstaje z nasion gryki, ale nie jest poddawana procesowi prażenia, zatem posiada jaśniejszy kolor i łagodniejszy smak.
Jest to produkt bezglutenowy. W swym bogatym składzie zawiera duże ilości białka, węglowodanów oraz składników mineralnych. Kasza gryczana stanowi bardzo dobre źródło wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz magnezu, a także witaminy PP oraz B1.
fot. Sadowniczy
Kasza jaglana
Ten typ kaszy powstaje z łuskanego ziarna prosa. Dużym atutem tych ziaren jest działanie alkalizujące organizm. Głównym składnikiem energetycznym, podobnie jak w innych kaszach jest skrobia (340 kcal/100 g). Jest kaszą delikatną w smaku, a wszystko to ze względu na niską zawartość błonnika. Stanowi także dobre źródło witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz miedzi i żelaza. Co ciekawe kaszy jaglanej przypisuje się właściwości przeciwwirusowe oraz wysuszające, stąd wynika jej prozdrowotne oddziaływanie na organizm w stanach przeziębień.
fot. Na zdrowie
Kasza manna
Kasza manna powstaje w procesie przemiału pszenicy na mąkę. Posiada lekko kremową barwę i jest bardzo drobna. Oprócz popularnej kaszy manny, w sklepach można znaleźć kaszę mannę razową, o nieco brązowym zabarwieniu, która zawiera większą ilość błonnika od swojej poprzedniczki. Popularna manna posiada natomaist łagodny smak, małe ilości błonnika,ale za to dużą ilość skrobi. Nie jest bogatym źródłem składników mineralnych czy witamin, ale szczególnie polecana jest przy problemach układu pokarmowego. Wśród innych kasz wyróżnia ją zawartość jodu. Zaleca się ją m.in. w leczeniu chorób z towarzyszącą gorączką czy problemów z układem moczowym.
fot. Wszystko o jedzeniu
Wszelkiego rodzaju kasze to bardzo dobre uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej. Niestety się są one produktem wskazanym dla każdego! Ponieważ zawierają sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm. Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy.