Syrop klonowy nazywany jest kanadyjskim płynnym złotem. Ceni się go nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne, które potwierdzają badania naukowe. Dlaczego warto sięgać po syrop klonowy?
Syrop klonowy produkowany jest głównie w kanadyjskim stanie Quebec, skąd pochodzi ponad 90% krajowej produkcji. Aby wytworzyć jeden litr syropu, potrzeba 20-50 litrów soku z drzew klonu. Syrop klonowy ma płynną konsystencję i złoty kolor. Dostaniemy go w większych sklepach sieciowych i sklepach ze zdrową żywnością. Najlepszym wyborem będzie ten w szklanej butelce, ponieważ pozwala na dłużej zachować świeżość produktu. Dobrej jakości syrop klonowy nie zawiera żadnych dodatków, takich jak cukier czy barwniki.
Syrop klonowy – składniki odżywcze
Syrop klonowy to źródło takich składników, jak witaminy z grupy B, m.in. niacyna, ryboflawina czy kwas foliowy, cynk, mangan, wapń, potas, magnez, żelazo i selen. Zawiera także duże ilości antyoksydantów. Ze względu na swój słodki smak, może stanowić zdrową alternatywę dla cukru. 100 g syropu klonowego dostarcza 260 kcal, podczas gdy taka sama porcja cukru to aż 400 kcal. W przeciwieństwie do cukru, jest źródłem wielu cennych związków.
fot. Bee.pl
Właściwości zdrowotne syropu klonowego
Działa przeciwnowotworowo
Syrop klonowy jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. W badaniach znaleziono w nim aż kilkadziesiąt związków o działaniu przeciwutleniającym, które chronią komórki organizmu i zapobiegają chorobom spowodowanym przez działanie wolnych rodników, takim jak nowotwory czy cukrzyca typu II.
Wspomaga zdrowie serca
Cynk, mangan i antyoksydanty korzystnie wpływają na zdrowie układu krążenia - cynk wspiera funkcjonowanie śródbłonka naczyń krwionośnych i zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Z kolei mangan obniża poziom ,,złego” cholesterolu LDL.
Zapobiega cukrzycy
Badania wykazały, że związki zawarte w syropie klonowym hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za rozwój cukrzycy typu II. Szczególne działanie wykazuje kwas abscysynowy, który stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę, zwiększa wrażliwość komórek tłuszczowych na insulinę oraz zwiększa wykorzystanie cukru przez mięśnie.
Działa kojąco
Syrop klonowy, podobnie jak miód, doskonale nawilża i regeneruje naskórek. Dostarcza też naszej skórze cenne witaminy i minerały, które ją rozświetlają i wygładzają. Łagodzi także stany zapalne i podrażnienia.
Ten kanadyjski przysmak to doskonała alternatywa dla popularnych, niezdrowych słodyczy. Ciesz się jego słodkim smakiem, bez uszczerbku na zdrowiu!
Komentarze