Zastanawiasz się czy wywar z kości może być smaczny zdrowy? My odpowiadamy, TAK! Sprawdź, dlaczego warto pić bone broth!
Prozdrowotny rosołek
Bone broth to nic innego, jak rosół z kości. Brzmi banalnie, ale jego właściwości takie nie są!
Podstawą idealnego wywaru są dobrej jakości kości. Co się z nich wygotuje, będziemy później pić! Dzięki dobrej jakości produktów rosół będzie esencjonalny i (po przestudzeniu) galaretowaty, jeśli będziemy go odpowiednio długo gotować. Aby zwiększyć smakowitość zupy kolagenowej warto kości przez gotowaniem podpiec w temperaturze 200 stopni C, przez 45 minut.
Czego potrzebujemy do wykonania bone broth?
- Kości wołowych tzw. „marrow bones”, czyli grube, ze szpikiem w środku, 2 kg,
- włoszczyzny: 3 marchewek, 1 pietruszkę, selera, pora,
- czosnku: 4 ząbki,
- ziela angielskiego,
- listka laurowego,
- rozmarynu,
- tymianku,
- soli,
- 2 łyżki octu jabłkowego.
fot. Bullet proof
Jak prawidłowo zrobić wywar?
Po pierwsze musimy umyć kości oraz obraną włoszczyznę. Wszystko włożyć do dużego garnka ok. 5-6 litrów i zalać wodą. Dodać ziele, listek, rozmaryn, tymianek i ocet jabłkowy. Następnie doprowadzić do wrzenia, na średnim ogniu. Usunąć pianę, czyli tzw. szumowiny. I przechodzimy do etapu gotowania.
- Dla lepszego efektu oraz właściwości zdrowotnych rosół należy gotować bardzo długo, na maleńkim ogniu 8-12 godzin. To nie musi być gotowanie jednym ciągiem. Proces można rozłożyć na 2-3 dni.
- Jeśli chcemy mieć dobry, bogaty rosół czy bulion do podlewania różnych potraw np. risotto, wystarczą 3-4 godziny, również na małym ogniu.
Ugotowany wywar przecedzamy i gotowe! Pijemy go solo! Bez dodatków, makaronu czy ziemniaków.
Dlaczego warto pić bone broth?
Leczy żołądek i jelita
Żelatyna z wywaru poza ułatwianiem trawienia radzi sobie świetnie jako lek na zaburzenia trawienne i żołądkowe t.j. nadkwasowość, zapalenie okrężnicy, czy chorobę Crohna ponieważ leczy ściankę jelitową. Stosowanie żelatyny wraz z innymi kluczowymi składnikami jak L-Glutamina wzmacnia ściankę jelita, co ma pozytywny wpływ również na nasz układ odpornościowy.
Pomaga leczyć inne choroby
Kolagen to białko, które uzyskujemy w wywarze poprzez rozpad kości i chrząstek. Jest on podstawą do oceny jakości wywaru, im więcej żelatyny, tym zdrowszy wywar. To właśnie żelatyna jest pomocna w leczeniu anemii, cukrzycy, zaniku mięśni, a nawet chorób nowotworowych.
Zawiera wiele minerałów
Zdrowa tkanka kostna zawiera dużo wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a te składniki potrzebne są nam do utrzymywania zdrowia naszych kości, systemu nerwowego i balansu hormonalnego.
Poprawia zdrowie stawów
Z uwagi na to, że żelatyna jest otrzymywana z chrząstki wywar staje się bardzo dobrym źródłem glukozaminy i chondroityny. Te składniki są niezwykle istotne podczas odbudowy zdrowia stawów.
Korzyści z picia takiego bulionu jest oczywiście dużo więcej. Spróbuj i poznaj te cudowne właściwości! Na zdrowie!
Komentarze