Sobota, Kwiecień 27
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Czy można schudnąć jedząc truskawki?

Beszamel.se.pl

Czy można schudnąć jedząc truskawki?

Czy można schudnąć, jedząc truskawki? Przekonaj się o tym!

Soczysta słodycz

Truskawki - soczyste, czerwone i słodkie! Ale czy pomogą nam w odchudzaniu? 

Odpowiedź jest prosta! Truskawki na pewno nie tuczą, ale musimy je jeść w rozsądnych ilościach, bez cukru oraz śmietanki. Podobnie jak maliny i jagody, zawierają pektyny, które pomagają tkance tłuszczowej uwalniać komórki tłuszczowe. Same owoce mają niewiele kalorii, zaledwie 28 w 100 gramach. Więc jeśli spożywać je będziemy bez dodatków - na pewno nie utyjemy.

Co ciekawe te soczyste, czerwone kulki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poza tym mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. Oczyszczają go z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów.

fot. Slow Lajf

Czy dieta truskawkowa to dobry pomysł na odchudzanie? Ze względu na niewielką liczbę kalorii i sporą ilość wody, truskawki mogą jadać także osoby dbające o linię. Na czym zatem polega dieta truskawkowa? 

Opiera się na dominacji tylko jednego składnika, co niesie za sobą ryzyko niedostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. W związku z tym dietę truskawkową stosujemy tylko przez ok. 4 dni. Jeśli dobrze ułożymy nasze menu, możemy schudnąć nawet 2 kg! Zatem, czy warto stosować taki sposób odżywiania?

Truskawki są uważane za bombę witaminową, jednak dieta oparta tylko na truskawkach nie jest zdrowa i bardzo szybko może doprowadzić do niewłaściwych procesów w naszym organizmie. Z kolei truskawki będące jedynie dodatkiem do innych, pełnowartościowych produktów, z pewnością korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Truskawki zawierają bowiem:

  • kwas foliowy, który wspomaga pracę i rozwój mózgu,
  • witaminę C, która zwiększa odporność i wspomaga wchłanianie żelaza,
  • potas, który pomaga organizmowi utrzymać właściwą kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie,
  • witaminę K, która uszczelnia naczynia krwionośne,
  • witaminy B-5 ​​i B-6, które poprawiają koncentrację i zapobiegają zawrotom głowy,
  • magnez i wapń, które odkwaszają nasz organizm,
  • przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia.

Truskawki są nie tylko smaczną i niskokaloryczną przekąską, ale również idealnym dodatkiem do wielu potraw. Ale nie powinny być głównym składnikiem naszej diety!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Najlepszy sposób na... relaks

Czytaj następny

Dieta na piękną cerę

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).