Beszamel.se.pl
Czy można schudnąć jedząc truskawki?
Czy można schudnąć, jedząc truskawki? Przekonaj się o tym!
Soczysta słodycz
Truskawki - soczyste, czerwone i słodkie! Ale czy pomogą nam w odchudzaniu?
Odpowiedź jest prosta! Truskawki na pewno nie tuczą, ale musimy je jeść w rozsądnych ilościach, bez cukru oraz śmietanki. Podobnie jak maliny i jagody, zawierają pektyny, które pomagają tkance tłuszczowej uwalniać komórki tłuszczowe. Same owoce mają niewiele kalorii, zaledwie 28 w 100 gramach. Więc jeśli spożywać je będziemy bez dodatków - na pewno nie utyjemy.
Co ciekawe te soczyste, czerwone kulki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poza tym mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. Oczyszczają go z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów.
fot. Slow Lajf
Czy dieta truskawkowa to dobry pomysł na odchudzanie? Ze względu na niewielką liczbę kalorii i sporą ilość wody, truskawki mogą jadać także osoby dbające o linię. Na czym zatem polega dieta truskawkowa?
Opiera się na dominacji tylko jednego składnika, co niesie za sobą ryzyko niedostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. W związku z tym dietę truskawkową stosujemy tylko przez ok. 4 dni. Jeśli dobrze ułożymy nasze menu, możemy schudnąć nawet 2 kg! Zatem, czy warto stosować taki sposób odżywiania?
Truskawki są uważane za bombę witaminową, jednak dieta oparta tylko na truskawkach nie jest zdrowa i bardzo szybko może doprowadzić do niewłaściwych procesów w naszym organizmie. Z kolei truskawki będące jedynie dodatkiem do innych, pełnowartościowych produktów, z pewnością korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Truskawki zawierają bowiem:
- kwas foliowy, który wspomaga pracę i rozwój mózgu,
- witaminę C, która zwiększa odporność i wspomaga wchłanianie żelaza,
- potas, który pomaga organizmowi utrzymać właściwą kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie,
- witaminę K, która uszczelnia naczynia krwionośne,
- witaminy B-5 i B-6, które poprawiają koncentrację i zapobiegają zawrotom głowy,
- magnez i wapń, które odkwaszają nasz organizm,
- przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia.
Truskawki są nie tylko smaczną i niskokaloryczną przekąską, ale również idealnym dodatkiem do wielu potraw. Ale nie powinny być głównym składnikiem naszej diety!