Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Nie ma drugiego owocu, który dostarczałby takiej ilości witaminy C. Acerola jest również źródłem innych przeciwutleniaczy. Kiedy warto po nią sięgać?
Acerola to krzew, który rodzi małe owoce o czerwonym lub purpurowym kolorze, przypominające wiśnie lub czereśnie. Są kwaśne w smaku, a każdy z owoców ma trzy pestki.
Acerola dostarcza nie tylko potężną dawkę witaminy C, ale także witaminę A, witaminy z grupy B, białko, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, kwas jabłkowy i foliowy.
Acerola = witamina C
Acerola jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C. Już 3 małe owoce dostarczają dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z tego względu acerolę powinno spożywać się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm narażony jest na różnego rodzaju infekcje.
Przemęczenie i osłabienie to kolejne wskazania do stosowania aceroli. Wspomaga ona pracę umysłową, wspiera działanie układu nerwowego i łagodzi stres.
Acerola pełna jest karotenoidów i antocyjanów, w tym beta-karotenu, który wspomaga wzrok, łagodzi zmiany trądzikowe i uszczelnia naczynia krwionośne.
Zarówno witamina A (beta-karoten), jak i witamina C wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i antynowotworowe. Eliminują wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój nowotworów i szybsze starzenie się komórek.
fot. iZielnik
Acerola – kiedy ją stosować?
Acerolę należy stosować przede wszystkim w czasie przeziębienia, grypy i w okresie jesienno-zimowym. Duże ilości witaminy C wzmacniają układ odpornościowy, który skuteczniej radzi sobie z bakteriami i wirusami.
Acerolę dostaniemy w postaci soku, tabletek, proszku i jako suplement diety. Jej owoce szybko się psują, dlatego w Polsce najpopularniejsze są suplementy diety z acerolą w składzie. Koszt to około 30 zł za opakowanie.
Owoce w postaci proszku można dodawać do różnych potraw i koktajli. Cena waha się w granicach 40-70 złotych.
Już 2 łyżki soku z aceroli zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Po otwarciu butelkę należy przechowywać w lodówce, by sok nie utracił swoich właściwości. Cena butelki to 24-40 zł za litr.
Produkty z acerolą dostaniemy w aptekach oraz sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością.
Komentarze