Piatek, Kwiecień 26
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Acerola – skarbnica witaminy C

Apteka Gemini

Acerola – skarbnica witaminy C

Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Nie ma drugiego owocu, który dostarczałby takiej ilości witaminy C. Acerola jest również źródłem innych przeciwutleniaczy. Kiedy warto po nią sięgać?

Acerola to krzew, który rodzi małe owoce o czerwonym lub purpurowym kolorze, przypominające wiśnie lub czereśnie. Są kwaśne w smaku, a każdy z owoców ma trzy pestki.

Acerola dostarcza nie tylko potężną dawkę witaminy C, ale także witaminę A, witaminy z grupy B, białko, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, kwas jabłkowy i foliowy.

Acerola = witamina C

Acerola jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C. Już 3 małe owoce dostarczają dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z tego względu acerolę powinno spożywać się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm narażony jest na różnego rodzaju infekcje.

Przemęczenie i osłabienie to kolejne wskazania do stosowania aceroli. Wspomaga ona pracę umysłową, wspiera działanie układu nerwowego i łagodzi stres.

Acerola pełna jest karotenoidów i antocyjanów, w tym beta-karotenu, który wspomaga wzrok, łagodzi zmiany trądzikowe i uszczelnia naczynia krwionośne.

Zarówno witamina A (beta-karoten), jak i witamina C wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i antynowotworowe. Eliminują wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój nowotworów i szybsze starzenie się komórek.


fot. iZielnik

Acerola – kiedy ją stosować?

Acerolę należy stosować przede wszystkim w czasie przeziębienia, grypy i w okresie jesienno-zimowym. Duże ilości witaminy C wzmacniają układ odpornościowy, który skuteczniej radzi sobie z bakteriami i wirusami.

Acerolę dostaniemy w postaci soku, tabletek, proszku i jako suplement diety. Jej owoce szybko się psują, dlatego w Polsce najpopularniejsze są suplementy diety z acerolą w składzie. Koszt to około 30 zł za opakowanie.

Owoce w postaci proszku można dodawać do różnych potraw i koktajli. Cena waha się w granicach 40-70 złotych.

Już 2 łyżki soku z aceroli zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Po otwarciu butelkę należy przechowywać w lodówce, by sok nie utracił swoich właściwości. Cena butelki to 24-40 zł za litr.

Produkty z acerolą dostaniemy w aptekach oraz sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Porozmawiajmy o śnie - część 1.

Czytaj następny

Biała herbata - właściwości

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).