Cukier w diecie dziecka
Zdarza się, że serwujemy swoim dzieciom słodkie przekąski, będąc jednocześnie przekonanym, że są one zdrowe. Wszystko przez kolorowe postaci, które kojarzą nam się z dziecięcą niewinnością i zabawą. Jak więc coś tak radosnego może być niezdrowe? Dlatego tak ważne jest spojrzenie na skład produktu, zanim trafi on do koszyka, a następnie rączki naszej pociechy.
Czego przede wszystkim trzeba unikać? Cukru. Podawanie słodyczy czy innych słodkich przekąsek jako nagrodę czy zamiennik pełnowartościowego posiłku, w rzeczywistości jest bardzo szkodliwe. Przyzwyczajone do wyrazistego, słodkiego smaku, nie będzie chciało wybrać zdrowszej alternatywy, jaką są owoce i warzywa.
Produkty zakazane
Ciężko jest stworzyć listę produktów zakazanych, ponieważ ta może być naprawdę długa. Na pierwszym miejscu, ku zaskoczeniu niektórych osób, mogą być… Żelki. Wszystko przez zawarty w nich cukier i barwniki. Patrząc na ich skład można zauważyć, że w tych kolorowych przekąskach nie ma nic naturalnego. Chcąc zadbać o zdrowy rozwój dziecka warto również przyjrzeć się chrupkom/chipsom oraz smakowym płatkom śniadaniowym. Lepszym odpowiednikiem na śniadanie jest np. owsianka z ulubionymi owocami. Innym pomysłem na śniadanie mogą być płatki naturalne z dodatkiem kakao.
Równie rozważnie trzeba podejść do wybierania jogurtów – te wyjątkowo słodkie i kolorowe nie powinny być nawet traktowane, jako jogurty, a słodkie desery. A tych, bez względu na wiek, powinno się jeść jak najmniej. Może warto kiedyś spojrzeć na etykietę jogurtu np. naturalnego, truskawkowego i jakiegoś z stylu Monte? Zobacz, jak różni się długość składników zawartych i zdecyduj, co jest najzdrowsze dla Ciebie i Twojego dziecka.
(fot. Good to know )
Dietetycy zalecają również, by usunąć z diety dziecka wszelkie musy owocowe. Dużo bardziej wartościowe – i zdrowe! – będą świeże, nie zmielone. Zmiksowane jedzenie ma jeszcze jedną wadę – dziecko przyzwyczajone do „papki” nie nauczy się prawidłowo gryźć i mniej chętnie będzie sięgało po stałe jedzenie.
Podobnie trzeba spojrzeć na soki – wiele z nich jest dosładzanych zwykłym, białym cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym lub słodzikiem. Naukowcy przestrzegają, by dziennie nie wypijać więcej niż 150 ml soku owocowego dziennie. Dlaczego? Cukier zawarty w sokach równa się cukrowi zawartemu w napoju gazowanym. Jak mówi profesor Naveed Sattar z Wielkiej Brytanii, wypijanie zbyt dużej ilości soków owocowych może sprzyjać rozwojowi cukrzycy.
Inne produkty, które warto wykluczyć z diety dziecka
- parówki;
- wędlina;
- kremy orzechowe i czekoladowe;
- pizza;
- chipsy;
- serki topione;
- herbatki dla dzieci.
Najważniejsze jednak, to zachowanie umiaru! To, że dziecko raz na jakiś czas zje coś z niezdrowych przekąsek nie oznacza, że od razu mu to zaszkodzi! Sporadycznie podana przekąska czy niezbyt zdrowy obiad nie zaprzepaszczą starań rodziców o prawidłowy i zdrowy rozwój dziecka.
Komentarze