Seler stanowi główny składnik wielu diet odchudzających i oczyszczających. Za jego właściwości pokochały go gwiazdy Hollywood. Co go wyróżnia? Dlaczego warto jeść go regularnie?
Seler ma dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy - nawet do 150 mg w 100 g. Zawiera witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP. Łodygi bogate są w beta-karoten i witaminę E, silny przeciwutleniacz nazywany witaminą młodości. Seler naciowy ceniony jest ze względu na liczne minerały w nim zawarte – jest skarbnicą fosforu, wapnia, potasu i cynku.
Wartości odżywcze
Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy mają niewiele kalorii. W 100 g selera naciowego jest zaledwie 14 kcal. Różnią się za to indeksem glikemicznym, który wskazuje poziom glukozy we krwi 2-3h po jedzeniu. Na wysokość IG pożywienia wpływa np. obróbka termiczna - surowy seler korzeniowy ma IG=35, a gotowany 85. Podobnie seler naciowy, dlatego najlepiej jeść go w formie surowej, która ma IG=15.
fot. Oh!me
Właściwości selera
Od dawna wiadomo, że dieta bogata w seler naciowy pomaga oczyścić organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Przyspiesza przemianę materii i usprawnia wydalanie szkodliwych produktów powstałych na skutek tego procesu, m.in. kwasu moczowego, który niewydalony przekształca się w kryształki, które następnie odkładają się w stawach powodując skazę moczanową oraz silne bóle. Dlatego regularne spożywanie selera w każdej postaci może przynieść ukojenie obolałym stawom. Seler działa żółciopędnie, ale jednocześnie zapobiega zastojowi żółci w woreczku, tym samym przeciwdziała tworzeniu się kamieni. Reguluje także trawienie i eliminuje zaparcia. Dieta selerowa zalecana jest osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym. Oprócz tego, seler odtruwa organizm, wspomaga trawienie tłuszczy, zmniejsza obrzęki, działa moczopędnie oraz łagodzi napięcie. Duża zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że chroni organizm przed rozwojem nowotworów oraz chorób układu nerwowego. Badania wykazały, że luteolina obecna w selerze hamuje rozwój komórek nowotworowych. Z kolei butyloftalid, jeden ze składników selera, znacznie zmniejsza ilość cholesterolu, tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Naukowcy z Uniwersytetu Chicago doszli do wniosku, że jedzenie już czterech łodyg selera naciowego w ciągu dnia może obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu nawet o 7 procent!
Komentarze