Czwartek, Kwiecień 25
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Antyoksydanty – gdzie ich szukać?

Stan Zdrowia

Antyoksydanty – gdzie ich szukać?

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i liczne choroby. Gdzie szukać antyoksydantów? Co jeść, by cieszyć się długowiecznością?

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, powstrzymują proces powstawania wolnych rodników, które tworzą się podczas oddychania komórkowego. Nadmierna ilość wolnych rodników w organizmie sprzyja rozwojowi m.in. nowotworów, cukrzycy i chorób układu krążenia. Antyoksydanty natomiast chronią przed rozwojem tych schorzeń. Spowalniają też procesy starzenia się organizmu. Stanowią jeden z najważniejszych składników diety antynowotworowej. Działanie antyoksydacyjne wykazują witaminy C, E, A oraz flawonoidy i karotenoidy. Zawierają je głównie owoce i warzywa.

Źródła antyoksydantów

Przeciwutleniacze naturalnie występują w żywności, przede wszystkim w surowych warzywach i owocach. Jeden z najsilniejszych antyoksydantów, witamina C, w dużych ilościach występuje w czarnych porzeczkach, papryce, brokułach, pomidorach, cytrusach i brukselce. Z kolei witaminy A oraz E znajdziemy w tłuszczach roślinnych, kiełkach pszenicy, orzechach, szpinaku, sałacie i marchwi. W walce z wolnymi rodnikami uczestniczą również mangan, cynk i selen, które występują przede wszystkim w orzechach i nasionach. Ponadto, doskonałym źródłem selenu jest świeży łosoś. Przed wolnymi rodnikami chronią koenzym Q10, karotenoidy i polifenole. Koenzym Q10 naturalnie występuje w naszym organizmie, jednak warto go uzupełniać. Znajdziemy go w mięsie, rybach i roślinach strączkowych. Karotenoidy występują w natce pietruszki, szpinaku, dyni, papryce, czerwonych grejpfrutach oraz marchwi. Największe ilości flawonoidów zawarte są w jabłkach, wiśniach, selerze naciowym, czarnej porzeczce, dzikiej róży, jagodach i malinach, a także czerwonym winie, które dzięki procesowi fermentacji ma silniejsze działanie antyoksydacyjne niż zwykły sok z winogron.

Fot. Polki

Latem nietrudno jest dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy. Natomiast zimą, kiedy nie mamy swobodnego dostępu do świeżych warzyw i owoców, sięgajmy po te mrożone. W trakcie procesu zamrażania nie tracą one swoich antyoksydacyjnych właściwości. W tym czasie warto również wzbogacić dietę o orzechy, migdały, naturalne soki owocowe, zieloną herbatę i kakao. Nie zapominajmy o tym, by do każdego posiłku dodawać porcję warzyw albo owoców. Zapewni nam to zdrowie i odpowiednią ilość przeciwutleniaczy w organizmie.

Najbogatsze w antyoksydanty są:

  • pomidory (likopen),
  • buraki (betanina),          
  • aronia, czarna porzeczka, wiśnia (antocyjany),
  • maliny, jeżyny, truskawki (kwas elagowy),
  • jabłka, śliwki, brzoskwinie (kwas chlorogenowy),
  • marchew, natka pietruszki, szpinak (beta-karoten).

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Poznaj kilka patentów na poprawienie swojej sylwetki. Część 1

Czytaj następny

Naturalne antybiotyki i zdrowa dieta - jak wzmocnić odporność organizmu

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).