Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i liczne choroby. Gdzie szukać antyoksydantów? Co jeść, by cieszyć się długowiecznością?
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, powstrzymują proces powstawania wolnych rodników, które tworzą się podczas oddychania komórkowego. Nadmierna ilość wolnych rodników w organizmie sprzyja rozwojowi m.in. nowotworów, cukrzycy i chorób układu krążenia. Antyoksydanty natomiast chronią przed rozwojem tych schorzeń. Spowalniają też procesy starzenia się organizmu. Stanowią jeden z najważniejszych składników diety antynowotworowej. Działanie antyoksydacyjne wykazują witaminy C, E, A oraz flawonoidy i karotenoidy. Zawierają je głównie owoce i warzywa.
Źródła antyoksydantów
Przeciwutleniacze naturalnie występują w żywności, przede wszystkim w surowych warzywach i owocach. Jeden z najsilniejszych antyoksydantów, witamina C, w dużych ilościach występuje w czarnych porzeczkach, papryce, brokułach, pomidorach, cytrusach i brukselce. Z kolei witaminy A oraz E znajdziemy w tłuszczach roślinnych, kiełkach pszenicy, orzechach, szpinaku, sałacie i marchwi. W walce z wolnymi rodnikami uczestniczą również mangan, cynk i selen, które występują przede wszystkim w orzechach i nasionach. Ponadto, doskonałym źródłem selenu jest świeży łosoś. Przed wolnymi rodnikami chronią koenzym Q10, karotenoidy i polifenole. Koenzym Q10 naturalnie występuje w naszym organizmie, jednak warto go uzupełniać. Znajdziemy go w mięsie, rybach i roślinach strączkowych. Karotenoidy występują w natce pietruszki, szpinaku, dyni, papryce, czerwonych grejpfrutach oraz marchwi. Największe ilości flawonoidów zawarte są w jabłkach, wiśniach, selerze naciowym, czarnej porzeczce, dzikiej róży, jagodach i malinach, a także czerwonym winie, które dzięki procesowi fermentacji ma silniejsze działanie antyoksydacyjne niż zwykły sok z winogron.
Fot. Polki
Latem nietrudno jest dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy. Natomiast zimą, kiedy nie mamy swobodnego dostępu do świeżych warzyw i owoców, sięgajmy po te mrożone. W trakcie procesu zamrażania nie tracą one swoich antyoksydacyjnych właściwości. W tym czasie warto również wzbogacić dietę o orzechy, migdały, naturalne soki owocowe, zieloną herbatę i kakao. Nie zapominajmy o tym, by do każdego posiłku dodawać porcję warzyw albo owoców. Zapewni nam to zdrowie i odpowiednią ilość przeciwutleniaczy w organizmie.
Najbogatsze w antyoksydanty są:
- pomidory (likopen),
- buraki (betanina),
- aronia, czarna porzeczka, wiśnia (antocyjany),
- maliny, jeżyny, truskawki (kwas elagowy),
- jabłka, śliwki, brzoskwinie (kwas chlorogenowy),
- marchew, natka pietruszki, szpinak (beta-karoten).
Komentarze