Zima to czas, w którym nasz organizm dopada najwięcej infekcji i chorób. Bardzo łatwo jest się przeziębić, nastrój jest coraz gorszy, skóra coraz bardziej sucha , a paznokcie łamliwe. Co zrobić, żeby poczuć się lepiej? Przyjąć jak najwięcej witamin i słońca!
Dlaczego zimą warto suplementować witaminy?
Największym źródłem witamin i minerałów są owoce i warzywa. Latem, nie ma problemu z dostępnością dobrych jakościowo, świeżych produktów. Można je kupić nie tylko w sklepach, ale też na rynku i osiedlowym straganie. Zimą ciężko jest zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę. Sezonowe warzywa często sprowadzane są zza granicy, gdzie do ich wzrostu używana jest silna chemia. Nie są one zdrowe dla organizmu, nie dostarczają odpowiednich składników odżywczych, dlatego warto dostarczyć je inną drogą. Odpowiednim sposobem jest zażywanie suplementów diety.
fot.odżywianie.info.pl
Odporność- witamina D
Na niedobór tej witaminy cierpi bardzo duża część Polaków, nawet 80%. Jest ona odpowiedzialna za stan kości, wsparcie układu odpornościowego, gospodarkę wapnia i fosforu oraz samopoczucie. Zimą i jesienią, kiedy mamy zdecydowany deficyt promieni słonecznych, warto dostarczyć ją organizmowi wraz z produktami spożywczymi lub w postaci suplementu. Znależć ją można w żółtkach jaj, śledziach, makreli, wątróbce, nabiale czy tranie.
Witalność- witamina C
Witamina C wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Bardzo dobrze wpływa na barierę odpornościową i jest niezastąpiona w procesach regeneracyjnych. Kwas askorbinowy nie tylko wspomaga odporność, ale poprawia stan skóry i włosów, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i jest przeciwutleniaczem. Witamina ta także wspomaga przyswajanie żelaza i dba o odporność. W okresie zimowym warto sięgać po brukselkę, cytrusy, paprykę, kapustę, szpinak, jarmuż i inne zielone warzywa. Dobrym sposobem na przyswojenie i łatwe spożywanie witaminy C jest picie świeżo wyciskanych soków.
Zdrowy wygląd- witamina E
Zimą skóra narażona jest na uszkodzenia. Poprzez zmianę temperatury i grube warstwy ubrań, jest ona podrażniona, zaczerwieniona i bardzo sucha. W tym okresie organizmowi nie może zabraknąć tak silnego antyoksydantu. Oprócz dostarczania odpowiedniej ilości witaminy E, która dostępna jest w produktach takich jak mięsa, ryby, oliwa z oliwek, orzechy czy brzoskwinie, warto dodatkowo wspomóc się odpowiednią pielęgnacją. Nawilżające kremy są obowiązkowym produktem, do stosowania zimą. Warto pamiętać też o pomadce ochronnej, balsamach do ciała czy ciepłych rękawiczkach.
Pamietaj, że suplementacja to tylko dodatek do diety. Należy robić to z głową, najlepiej pod okiem specjalisty, który po przeprowadzonych badaniach, wskaże, jakich witamin i pierwiastków brakuje w Twoim organizmie.
Komentarze