Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Soczewica - rodzaje i zastosowanie.

Soczewica - rodzaje i zastosowanie.

Podobnie do innych roślin strączkowych soczewica posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, obniżającego ciśnienie potasu oraz niezbędnego dla przyszłych mam kwasu foliowego. Bardzo ważnego odkrycia dokonali naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. W wyniku ich badań okazało się, że w soczewicy występuje także tanina, która chroni organizm przed nowotworami, między innymi przez zwolnienie tempa podziału komórek nowotworowych. Nie ma jednak jednej soczewicy. Istnieje jej kilka rodzajów, które różnią się od siebie względem kaloryczności i zawartości składników odżywczych. Jednak najzdrowsze są kiełki soczewicy, które w porównaniu z ugotowanymi nasionami zawierają witamin i składników mineralnych mają ich więcej.

Soczewica jest idealną alternatywą dla mięsa. A dokładnie dla białek pochodzenia zwierzęcego. W 100g ugotowanej soczewicy jest ich aż 9,02g. Co prawda nie jest to w pełni wartościowe białko, bo nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, jednak połączenie z innymi produktami roślinnymi w jednym daniu (na zasadzie połączenia produktów z nadmiarem danego aminokwasu), np. zbożowymi czy ziemniakami potrafi stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.

Co jest warte zaznaczenia, to to, że białko soczewicy, zaraz po soi, jest najlepiej przyswajalne przez organizm. Wynosi ono aż 85 procent – dla porównania białko zwierzęce to aż 96 procent przyswajalności. Pamiętaj też, że żeby uniknąć utraty białka soczewica powinna być posolona dopiero dziesięć minut przed końcem gotowania. Dlatego soczewica może znaleźć się w diecie nie tylko wegetarian czy wegan, a także osób które z przyczyn zdrowotnych ograniczają spożycie mięsa.

Soczewica ma wiele rodzajów i każda jest inna, warto więc wiedzieć jakiej nam potrzeba i która jest dla nas odpowiednia.

Soczewica czerwona

Najpopularniejsza ze wszystkich, pozbawiona łupinki, dzięki czemu lepiej przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, idealnie pasuje do zup i nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Soczewica brązowa

Ma wyrazisty smak, często jest składnikiem wegańskich pasztetów czy pieczywa. Można jej używać do zrobienia kotletów mielonych czy przygotowania gulaszu.

Soczewica zielona

Bardzo delikatna w smaku, nie rozpada się po ugotowaniu. Na jej bazie przygotowuje się bazy kanapkowe, farsz do pierogów czy krokietów. Idealna także do sałatek.

Soczewica żółta

Także ma delikatny smak, jednak bardzo łatwo rozpada się po ugotowaniu. Nadaje się do zup.

Soczewica czarna

Z wyglądu przypomina kawior, nadaje się do zup i pikantnych przekąsek.

Soczewica pomarańczowa

Charakteryzuje ją delikatny, słodkawy smak. Łatwo się rozgotowuje, stąd najczęściej wykorzystywana do zup kremów czy puree.


 

Podobnie do innych roślin strączkowych soczewica posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, obniżającego ciśnienie potasu oraz niezbędnego dla przyszłych mam kwasu foliowego. Bardzo ważnego odkrycia dokonali naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. W wyniku ich badań okazało się, że w soczewicy występuje także tanina, która chroni organizm przed nowotworami, między innymi przez zwolnienie tempa podziału komórek nowotworowych. Nie ma jednak jednej soczewicy. Istnieje jej kilka rodzajów, które różnią się od siebie względem kaloryczności i zawartości składników odżywczych. Jednak najzdrowsze są kiełki soczewicy, które w porównaniu z ugotowanymi nasionami zawierają witamin i składników mineralnych mają ich więcej.

Soczewica jest idealną alternatywą dla mięsa. A dokładnie dla białek pochodzenia zwierzęcego. W 100g ugotowanej soczewicy jest ich aż 9,02g. Co prawda nie jest to w pełni wartościowe białko, bo nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, jednak połączenie z innymi produktami roślinnymi w jednym daniu (na zasadzie połączenia produktów z nadmiarem danego aminokwasu), np. zbożowymi czy ziemniakami potrafi stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.

Co jest warte zaznaczenia, to to, że białko soczewicy, zaraz po soi, jest najlepiej przyswajalne przez organizm. Wynosi ono aż 85 procent – dla porównania białko zwierzęce to aż 96 procent przyswajalności. Pamiętaj też, że żeby uniknąć utraty białka soczewica powinna być posolona dopiero dziesięć minut przed końcem gotowania. Dlatego soczewica może znaleźć się w diecie nie tylko wegetarian czy wegan, a także osób które z przyczyn zdrowotnych ograniczają spożycie mięsa.

Soczewica ma wiele rodzajów i każda jest inna, warto więc wiedzieć jakiej nam potrzeba i która jest dla nas odpowiednia.

Soczewica czerwona

Najpopularniejsza ze wszystkich, pozbawiona łupinki, dzięki czemu lepiej przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, idealnie pasuje do zup i nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Soczewica brązowa

Ma wyrazisty smak, często jest składnikiem wegańskich pasztetów czy pieczywa. Można jej używać do zrobienia kotletów mielonych czy przygotowania gulaszu.

Soczewica zielona

Bardzo delikatna w smaku, nie rozpada się po ugotowaniu. Na jej bazie przygotowuje się bazy kanapkowe, farsz do pierogów czy krokietów. Idealna także do sałatek.

Soczewica żółta

Także ma delikatny smak, jednak bardzo łatwo rozpada się po ugotowaniu. Nadaje się do zup.

Soczewica czarna

Z wyglądu przypomina kawior, nadaje się do zup i pikantnych przekąsek.

Soczewica pomarańczowa

Charakteryzuje ją delikatny, słodkawy smak. Łatwo się rozgotowuje, stąd najczęściej wykorzystywana do zup kremów czy puree.

NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

Dziurawiec – właściwości i zastosowanie

Czytaj następny

Mleko może szkodzić zdrowiu?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).