Czwartek, Kwiecień 18
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Zespół jelita drażliwego - co jeść, a cz...

Mamotoja

Zespół jelita drażliwego - co jeść, a czego unikać?

Biegunka, zaparcia, nudności, wzdęcia, uczucie przelewania – z takimi objawami na co dzień zmagają się osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. W łagodzeniu przykrych dolegliwości może pomóc odpowiednio skomponowana dieta. Co jeść, a czego unikać w zespole jelita drażliwego?

Zespół jelita drażliwego - co jeść?

Najprostszym sposobem na złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego jest wyeliminowanie z diety produktów, które mogą je wywoływać. Jednak każdy przypadek jest inny i to, co u jednego pacjenta nasila dolegliwości, u innego może nie dawać żadnych skutków ubocznych. Dlatego, metodą prób i błędów, najlepiej obserwować organizm i wyłączyć z diety tylko te produkty, które źle wpływają na samopoczucie. Pozwoli to uniknąć niedoborów pokarmowych i sprawi, że dieta nie będzie zbyt restrykcyjna.

Co jeść w zespole jelita drażliwego? Przede wszystkim produkty, które spowalniają perystaltykę jelit, szczególnie przy nasilonych biegunkach. Są to m.in:

  • kisiel,
  • napoje garbnikowe (np. gorzka herbata, gorzkie kakao, czerwone wytrawne wino),
  • produkty zawierające żelatynę,
  • białe pieczywo,
  • drobne kasze (np. kasza manna),
  • warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym i pektynami (np. jabłko, banan, seler, ziemniaki, marchewka),
  • płatki owsiane,
  • chude mięso (np. drób),
  • chude ryby (np. sandacz, dorsz)
  • sucharki i wafle.

fot. Centrum Medyczne VIMED

Zespół jelita drażliwego - czego nie jeść?

Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny ograniczyć picie herbaty i napojów gazowanych. Dieta powinna być uboga w tłuszcze, szczególnie zwierzęce. W jadłospisie nie powinny znaleźć się produkty, które przyspieszają perystaltykę jelit. W przypadku zaparć są dozwolone w niewielkich ilościach, jeśli nie wywołują innych objawów. Co warto ograniczyć?

  • Produkty bogate w błonnik: grube kasze, brązowy ryż, otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo, surowe owoce i warzywa ze skórką,
  • jedzenie bogate w cukry, które przyspieszają procesy fermentacyjne w jelitach: słodkie owoce, miód, mleko i jego przetwory, gumy do żucia, soki owocowe.

W zespole jelita drażliwego stanowczo odradza się sięganie po:

  • ostre przyprawy,
  • zimne i słone dania i napoje,
  • warzywa i owoce, takie jak kalafior, kapusta, groch, soja, fasola, cebula, por, ogórek, gruszki, śliwki i czereśnie,
  • tłuste mięsa, takie jak słonina, smalec i boczek,
  • kawę,
  • alkohol,
  • czekoladę.

Ułożenie jadłospisu przy zespole jelita drażliwego to nie lada wyzwanie. Dlatego, jeżeli towarzyszą Ci powyższe objawy, udaj się do specjalisty, który zadba o skomponowanie indywidualnie dobranej diety.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Skuteczne leczenie koronawirusa? To możliwe!

Czytaj następny

Dlaczego Azjatki wyglądają tak młodo? Poznaj ich sekret!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).