Zespół jelita drażliwego - co jeść, a czego unikać?

Mamotoja

Zespół jelita drażliwego - co jeść, a czego unikać?

Biegunka, zaparcia, nudności, wzdęcia, uczucie przelewania – z takimi objawami na co dzień zmagają się osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. W łagodzeniu przykrych dolegliwości może pomóc odpowiednio skomponowana dieta. Co jeść, a czego unikać w zespole jelita drażliwego?

Zespół jelita drażliwego - co jeść?

Najprostszym sposobem na złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego jest wyeliminowanie z diety produktów, które mogą je wywoływać. Jednak każdy przypadek jest inny i to, co u jednego pacjenta nasila dolegliwości, u innego może nie dawać żadnych skutków ubocznych. Dlatego, metodą prób i błędów, najlepiej obserwować organizm i wyłączyć z diety tylko te produkty, które źle wpływają na samopoczucie. Pozwoli to uniknąć niedoborów pokarmowych i sprawi, że dieta nie będzie zbyt restrykcyjna.

Co jeść w zespole jelita drażliwego? Przede wszystkim produkty, które spowalniają perystaltykę jelit, szczególnie przy nasilonych biegunkach. Są to m.in:

  • kisiel,
  • napoje garbnikowe (np. gorzka herbata, gorzkie kakao, czerwone wytrawne wino),
  • produkty zawierające żelatynę,
  • białe pieczywo,
  • drobne kasze (np. kasza manna),
  • warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym i pektynami (np. jabłko, banan, seler, ziemniaki, marchewka),
  • płatki owsiane,
  • chude mięso (np. drób),
  • chude ryby (np. sandacz, dorsz)
  • sucharki i wafle.

fot. Centrum Medyczne VIMED

Zespół jelita drażliwego - czego nie jeść?

Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny ograniczyć picie herbaty i napojów gazowanych. Dieta powinna być uboga w tłuszcze, szczególnie zwierzęce. W jadłospisie nie powinny znaleźć się produkty, które przyspieszają perystaltykę jelit. W przypadku zaparć są dozwolone w niewielkich ilościach, jeśli nie wywołują innych objawów. Co warto ograniczyć?

  • Produkty bogate w błonnik: grube kasze, brązowy ryż, otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo, surowe owoce i warzywa ze skórką,
  • jedzenie bogate w cukry, które przyspieszają procesy fermentacyjne w jelitach: słodkie owoce, miód, mleko i jego przetwory, gumy do żucia, soki owocowe.

W zespole jelita drażliwego stanowczo odradza się sięganie po:

  • ostre przyprawy,
  • zimne i słone dania i napoje,
  • warzywa i owoce, takie jak kalafior, kapusta, groch, soja, fasola, cebula, por, ogórek, gruszki, śliwki i czereśnie,
  • tłuste mięsa, takie jak słonina, smalec i boczek,
  • kawę,
  • alkohol,
  • czekoladę.

Ułożenie jadłospisu przy zespole jelita drażliwego to nie lada wyzwanie. Dlatego, jeżeli towarzyszą Ci powyższe objawy, udaj się do specjalisty, który zadba o skomponowanie indywidualnie dobranej diety.