Biegunka, zaparcia, nudności, wzdęcia, uczucie przelewania – z takimi objawami na co dzień zmagają się osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. W łagodzeniu przykrych dolegliwości może pomóc odpowiednio skomponowana dieta. Co jeść, a czego unikać w zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego - co jeść?
Najprostszym sposobem na złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego jest wyeliminowanie z diety produktów, które mogą je wywoływać. Jednak każdy przypadek jest inny i to, co u jednego pacjenta nasila dolegliwości, u innego może nie dawać żadnych skutków ubocznych. Dlatego, metodą prób i błędów, najlepiej obserwować organizm i wyłączyć z diety tylko te produkty, które źle wpływają na samopoczucie. Pozwoli to uniknąć niedoborów pokarmowych i sprawi, że dieta nie będzie zbyt restrykcyjna.
Co jeść w zespole jelita drażliwego? Przede wszystkim produkty, które spowalniają perystaltykę jelit, szczególnie przy nasilonych biegunkach. Są to m.in:
- kisiel,
- napoje garbnikowe (np. gorzka herbata, gorzkie kakao, czerwone wytrawne wino),
- produkty zawierające żelatynę,
- białe pieczywo,
- drobne kasze (np. kasza manna),
- warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym i pektynami (np. jabłko, banan, seler, ziemniaki, marchewka),
- płatki owsiane,
- chude mięso (np. drób),
- chude ryby (np. sandacz, dorsz)
- sucharki i wafle.
fot. Centrum Medyczne VIMED
Zespół jelita drażliwego - czego nie jeść?
Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny ograniczyć picie herbaty i napojów gazowanych. Dieta powinna być uboga w tłuszcze, szczególnie zwierzęce. W jadłospisie nie powinny znaleźć się produkty, które przyspieszają perystaltykę jelit. W przypadku zaparć są dozwolone w niewielkich ilościach, jeśli nie wywołują innych objawów. Co warto ograniczyć?
- Produkty bogate w błonnik: grube kasze, brązowy ryż, otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo, surowe owoce i warzywa ze skórką,
- jedzenie bogate w cukry, które przyspieszają procesy fermentacyjne w jelitach: słodkie owoce, miód, mleko i jego przetwory, gumy do żucia, soki owocowe.
W zespole jelita drażliwego stanowczo odradza się sięganie po:
- ostre przyprawy,
- zimne i słone dania i napoje,
- warzywa i owoce, takie jak kalafior, kapusta, groch, soja, fasola, cebula, por, ogórek, gruszki, śliwki i czereśnie,
- tłuste mięsa, takie jak słonina, smalec i boczek,
- kawę,
- alkohol,
- czekoladę.
Ułożenie jadłospisu przy zespole jelita drażliwego to nie lada wyzwanie. Dlatego, jeżeli towarzyszą Ci powyższe objawy, udaj się do specjalisty, który zadba o skomponowanie indywidualnie dobranej diety.
Komentarze