Jalapeno to niezwykle zdrowa papryczka. Przez swój pikantny smak ma tyle samo fanów, co przeciwników. Dlaczego warto się do niej przekonać?
Jalapeno to niskokaloryczne warzywo, pełne witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. W papryczce znajdziemy białko, cukry, witaminę C, B6, A i K, foliany, mangan, miedź, fosfor, sód i potas. Jest także doskonałym źródłem polifenoli, flawonoidów, karotenoidów i chlorofilu. Wyjątkowym składnikiem jalapeno jest kapsaicyna – alkaloid odpowiedzialny za jej charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne.
Jak działa jalapeno?
Pomaga w odchudzaniu
Papryczki jalapeno mogą przyspieszyć proces redukcji. Badania wykazują, że kapsaicyna ma działanie termogeniczne i przyspiesza metabolizm o 4-5%, a suplementy zawierające ten alkaloid zmniejszają apetyt. Te czynniki sprawiają, że regularne spożywanie papryczek może zmniejszać ryzyko nadwagi i otyłości. Należy jednak zaznaczyć, że badania dotyczyły działania kapsaicyny, nie samych papryczek jalapeno.
Zapobiega nowotworom
Z badań wynika, że kapsaicyna ma właściwości przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój i podział komórek nowotworowych, spowalnia powstawanie naczyń krwionośnych wokół guzów i zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych. To działanie kapsaicyny potwierdzają badania w probówkach, jednak potrzebne są kolejne testy, które udowodnią jej skuteczność w leczeniu schorzenia.
fot. Wirtualna Polska
Działa przeciwbólowo
Kapsaicyna stosowana zewnętrznie łagodzi ból, blokując receptory bólu w miejscu zastosowania. Wadą preparatów z tym związkiem jest często występujące uczucie pieczenia i podrażnienie skóry. Może być stosowana również w formie sprayu do nosa w celu łagodzenia bólów migrenowych.
Chroni przed wrzodami żołądka
Wiele osób uważa, że pikantne przyprawy mogą wywoływać i zaostrzać dolegliwości żołądkowe. Badania wykazały jednak, że kapsaicyna może działać ochronnie na żołądek i pomóc zmniejszyć uszkodzenia spowodowane przyjmowaniem leków i alkoholu, tym samym zapobiegając powstawaniu wrzodów żołądka.
Wspomaga walkę z infekcjami
Związki zawarte w papryczkach jalapeno hamują rozwój bakterii i drożdży występujących w pożywieniu. Badania wykazują także, że kapsaicyna może zapobiegać paciorkowcowi czy próchnicy bakteryjnej. Trzeba jednak zaznaczyć, że testy zostały przeprowadzone w probówkach, a nie na ludziach. Ponadto duże ilości witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, hamują namnażanie się wolnych rodników, osłabiających organizm.
Za jakiś czas może okazać się, że kolejne badania potwierdzą wstępne przypuszczenia naukowców, dlatego warto włączyć papryczki jalapeno do codziennej diety. Z pewnością nie zaszkodzą, a mogą pomóc ochronić organizm przed wieloma schorzeniami.
Komentarze