Ile witaminy C zawiera cytryna? Czy jedząc cytryny wzmacniamy odporność organizmu? Dowiedz się więcej o działaniu cytryny i jej wpływie na nasze zdrowie.
Chociaż cytryna wcale nie jest najlepszym źródłem witaminy C (najwięcej zawierają jej owoce dzikiej róży), to zawiera jej na tyle dużo (53 mg/100 g), by skutecznie wspierać odporność. Rutyna w niej zawarta zapobiega utracie witaminy C i uszczelnia naczynia krwionośne. Mitem jest, że kwaśna cytryna zakwasza organizm. Tak jak inne cytrusy jest produktem zasadowym, dlatego też pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Warto zauważyć, że np. cukier, mimo słodkiego smaku, zakwasza organizm.
Wartości odżywcze cytryny
Dzięki zawartości witaminy C, cytryna wzmacnia odporność. Warto zwiększyć jej spożycie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowo, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Cytryna to również źródło polifenoli, które zapobiegają chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega krwawieniu dziąseł oraz pojawianiu się siniaków. Z kolei bioflawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne – hamują działanie wolnych rodników, które odpowiedzialne są za przedwczesne starzenie się komórek i tkanek oraz powodują rozwój chorób nowotworowych. Cytrynowy olejek eteryczny ma właściwości antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne. Cytryna to także źródło witamin A, E, potasu, magnezu, żelaza i wapnia, a przy tym zawiera niewiele kalorii (29 kcal/100 g).
fot. Centrum Medycyny Naturalnej - WordPress.com
Jak cytryna wpływa na zdrowie?
Badania dowodzą, że zawarty w cytrynie limonen, silny przeciwutleniacz, działa przeciwnowotworowo. Zostaje on w krwiobiegu przez dłuższy czas, dlatego skuteczniej niż inne substancje hamuje rozwój komórek nowotworowych. Warto zaznaczyć, że najwięcej właściwości prozdrowotnych ma skórka cytryny i to właśnie ona jest źródłem tego przeciwutleniacza.
Regularne spożywanie świeżego soku z cytryny na pozytywny wpływ na kondycję skóry. Wspiera syntezę kolagenu, wzmacnia odporność mechaniczną skóry i przyspiesza jej regenerację. Magazynuje wodę, przez co zwiększa jej nawilżenie. Sok z cytryny stosowany jest do płukania włosów - odświeża kolor oraz nadaje im połysk. Kosmetyki z cytryną w składzie pomagają pozbyć się nieestetycznych przebarwień na skórze, ściągają rozszerzone pory, a także rozjaśniają i orzeźwiają cerę. Liczne badania wykazały, związki zawarte w soku z cytryny wspomagają leczenie opryszczki wargowej, grzybicy skóry oraz trądziku.
A co z odchudzaniem? Cytryna zwiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, który wspiera walkę z nadwagą i otyłością. Po jego spożyciu czujemy sytość przez długi czas, co pozwala uniknąć podjadania między posiłkami. Ponadto, zawarte w cytrynie terpeny stymulują wytwarzanie śliny i soków żołądkowych, pobudzają tym samym procesy trawienne, co sprzyja odchudzaniu.
Komentarze