Pomimo dużej ilości tłuszczu i kalorii orzechy są bardzo zdrowe! Posiadają między innymi korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca. Orzechy mają wiele wspaniałych właściwości. Sprawdź, które są najzdrowsze!
Właściwości orzechów
Orzechy zaliczane są do nasion strączkowych, to pożywny pokarm o bardzo wysokiej wartości odżywczej.
Pistacje
Posiadają wysoką zawartość tłuszczów, a także zawierają dużo białka, ok. 20%. Stanowią źródło takich minerałów jak:
- żelazo,
- magnez,
- potas (1/3 dziennego zapotrzebowania w 100 g),
- cynk,
- miedź,
- bor,
- mangan,
- witaminy z grupy B,
- witaminy K1, A, E, C,
- luteina,
- fitosterole,
- błonnik pokarmowy.
fot. Ekologia
Pistacje są również bogate w beta-karoten. Najzdrowsze są nieprażone. Dzięki wysokiej zawartości witaminy B6 jedzenie pistacji pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego czy też poprawę samopoczucia. Z uwagi na skład spożycie pistacji obniża poziom cukru, ciśnienia krwi, złego cholesterolu. Ich obecność w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na prostatę i nowotwór płuc. Miedź, magnez i witaminy z grupy B pomagają także wzmocnić układ odpornościowy.
Orzechy włoskie
To najbardziej znana odmiana orzechów w Polsce. Posiadają wysoką zawartość białka, ok. 15%. W swym składzie zawierają:
- wapń,
- żelazo,
- bor,
- cynk,
- kobalt,
- magnez,
- miedź,
- mangan,
- witaminy z grupy B – B1, B2, B6, choliny i B9.
Wśród innych orzechów wyróżniają się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki zawartości kwasu foliowego orzechy włoskie zalecane są kobietom w ciąży. Ich spożywanie pomaga także regulować trawienie i wzmacnia pracę nerek. Z uwagi na obecność fosforu są również nazywane żywnością dla mózgu - poleca się je w dietach osób ciężko pracujących umysłowo. Orzechy włoskie mają zbawienny wpływ na komórki nerwowe, ponieważ dostarczają do organizmu kwas linolenowy.
fot. Poradnik Zdrowie
Orzechy laskowe
Są bogate w witaminę E, która wpływa na witalność i młodość organizmu. W składzie orzecha laskowego występuje potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi w organizmie. Zawierają również sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie jednonienasyconych. Orzechy te posiadają również witaminy z grupy B i witaminę K1 oraz takie minerały jak:
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- cynk,
- miedź,
- bor,
- mangan.
fot. Zdrowe Odżywianie
Orzechy brazylijskie
To bogactwo wartości odżywczych! Zawierają one bowiem duże ilości wapnia ważnego dla wzmocnienia kości i zębów. Można w nich znaleźć także:
- magnez,
- potas,
- witaminy E.
Najważniejszą wartością odżywczą jest jednak selen, którego jest znacznie więcej, niż w pozostałych orzechach. Słynie on z pozytywnego wpływu na odporność organizmu. Mówi się także, że regularne spożywanie selenu może pomóc w zapobieganiu wystąpienia ryzyka niektórych nowotworów. Stanowi również niezbędną część metabolizmu hormonów tarczycy.
fot. Wylecz to
Wiele osób zastanawia się w jaki sposób spożywać orzechy, żeby przyswoić jak najwięcej mikroskładników. W prawidłowo zbilansowanej diecie kluczowy jest dobór nie tylko rodzaju orzechów, ale też przestrzeganie zasad zdrowego żywienia (regularne spożywanie warzyw i owoców, picie dużej ilości wody, zażywanie ruchu, itp.).
Komentarze