Co jeść, by poprawić pracę mózgu?

mamazone.pl

Co jeść, by poprawić pracę mózgu?

Mózg starzeje się tak samo, jak reszta ciała. Możemy opóźnić ten proces włączając do codziennego menu określone produkty. Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych jest konieczne, jeżeli chcemy cieszyć się dobrą pamięcią, koncentracją i szybko przyswajać wiedzę przez długie lata. Bez tego mózg nie będzie w pełni sprawny. Jakie produkty pozytywnie wpływają na jego kondycję?

Węglowodany złożone

Mózg pracuje bez przerwy. Cały czas przetwarza miliony informacji. Choć jest stosunkowo niewielki (u osoby dorosłej 2 proc. masy ciała), jest bardzo energochłonny. Zużywa 20-25 proc. energii dostarczanej organizmowi. Jego pokarmem są glukoza i tlen. Wykorzystuje on niemal połowę krążącej we krwi glukozy. Źródłem glukozy są węglowodany, ale warto zadbać o to, by sięgać po nie z wartościowych źródeł. Ważne, żeby nie były to węglowodany proste, które znajdują się chociażby w słodyczach. Cukier błyskawicznie przenika do krwi, powodując nagły wzrost insuliny i jej gwałtowny spadek, a co za tym idzie, uczucie zmęczenia, nadpobudliwość, problemy z koncentracją i drażliwość. Inaczej jest z węglowodanami złożonymi. Najlepszymi ich źródłami są nasiona, ziarna zbóż, kasze, ziemniaki, fasola, soczewicy i otręby. Ich trawienie trwa dłuższy czas, a cukier uwalniany jest stopniowo. Dodatkowo, węglowodany złożone zawierają błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały niezbędne do właściwego funkcjonowania całego organizmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. sesja.studentnews.pl)

Witaminy i minerały

Nienasycone kwasy tłuszczowe - chronią neurony i przyśpieszają przewodzenie impulsów. Ich niedobory mogą powodować mniejsze wydzielanie serotoniny oraz sprzyjać chorobie Alzheimera, depresji i demencji. Najlepsze źródła tłuszczów nienasyconych to ryby, pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie, algi morskie i nasiona lnu.

Witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór tych witamin powoduje osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i bezsenność. Występują w soi, produktach pełnoziarnistych, fasoli i grochu, orzeszkach ziemnych i nasionach słonecznika.

Żelazo - jest nośnikiem tlenu. Znajdziemy je m.in. w orzechach, roślinach strączkowych, warzywach liściastych i rodzynkach. Jego niedobór może prowadzić do trudności w uczeniu się i zapamiętywaniu.

Cynk - buduje komórki nerwowe i wzmacnia odporność. Jego niedobór powoduje senność oraz kłopoty z koncentracją. Źródłami cynku są m.in. są małże, fasola, migdały, zielony groszek i pestki dyni.

Magnez - pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych i chroni przed metalami ciężkimi. Wypłukiwany jest przez kawę i alkohol oraz niszczony przez nikotynę. Znajdziemy go w migdałach, orzechach i suszonych owocach, lecz ze względu na jego słabą przyswajalność, warto go suplementować.

Lecytyna – poprawia koncentrację, pamięć i zdolności psychofizyczne. Można ją znaleźć w jajkach, soi, rybach, orzechach ziemnych czy kiełkach.