Środa, Czerwiec 26
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Co jeść, by poprawić pracę mózgu?

mamazone.pl

Co jeść, by poprawić pracę mózgu?

Mózg starzeje się tak samo, jak reszta ciała. Możemy opóźnić ten proces włączając do codziennego menu określone produkty. Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych jest konieczne, jeżeli chcemy cieszyć się dobrą pamięcią, koncentracją i szybko przyswajać wiedzę przez długie lata. Bez tego mózg nie będzie w pełni sprawny. Jakie produkty pozytywnie wpływają na jego kondycję?

Węglowodany złożone

Mózg pracuje bez przerwy. Cały czas przetwarza miliony informacji. Choć jest stosunkowo niewielki (u osoby dorosłej 2 proc. masy ciała), jest bardzo energochłonny. Zużywa 20-25 proc. energii dostarczanej organizmowi. Jego pokarmem są glukoza i tlen. Wykorzystuje on niemal połowę krążącej we krwi glukozy. Źródłem glukozy są węglowodany, ale warto zadbać o to, by sięgać po nie z wartościowych źródeł. Ważne, żeby nie były to węglowodany proste, które znajdują się chociażby w słodyczach. Cukier błyskawicznie przenika do krwi, powodując nagły wzrost insuliny i jej gwałtowny spadek, a co za tym idzie, uczucie zmęczenia, nadpobudliwość, problemy z koncentracją i drażliwość. Inaczej jest z węglowodanami złożonymi. Najlepszymi ich źródłami są nasiona, ziarna zbóż, kasze, ziemniaki, fasola, soczewicy i otręby. Ich trawienie trwa dłuższy czas, a cukier uwalniany jest stopniowo. Dodatkowo, węglowodany złożone zawierają błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały niezbędne do właściwego funkcjonowania całego organizmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. sesja.studentnews.pl)

Witaminy i minerały

Nienasycone kwasy tłuszczowe - chronią neurony i przyśpieszają przewodzenie impulsów. Ich niedobory mogą powodować mniejsze wydzielanie serotoniny oraz sprzyjać chorobie Alzheimera, depresji i demencji. Najlepsze źródła tłuszczów nienasyconych to ryby, pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie, algi morskie i nasiona lnu.

Witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór tych witamin powoduje osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i bezsenność. Występują w soi, produktach pełnoziarnistych, fasoli i grochu, orzeszkach ziemnych i nasionach słonecznika.

Żelazo - jest nośnikiem tlenu. Znajdziemy je m.in. w orzechach, roślinach strączkowych, warzywach liściastych i rodzynkach. Jego niedobór może prowadzić do trudności w uczeniu się i zapamiętywaniu.

Cynk - buduje komórki nerwowe i wzmacnia odporność. Jego niedobór powoduje senność oraz kłopoty z koncentracją. Źródłami cynku są m.in. są małże, fasola, migdały, zielony groszek i pestki dyni.

Magnez - pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych i chroni przed metalami ciężkimi. Wypłukiwany jest przez kawę i alkohol oraz niszczony przez nikotynę. Znajdziemy go w migdałach, orzechach i suszonych owocach, lecz ze względu na jego słabą przyswajalność, warto go suplementować.

Lecytyna – poprawia koncentrację, pamięć i zdolności psychofizyczne. Można ją znaleźć w jajkach, soi, rybach, orzechach ziemnych czy kiełkach.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Czego nie jeść przed snem?

Czytaj następny

Inwazja mikroplastiku: Czyhające niebezpieczeństwo w codziennej diecie

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).