Piatek, Marzec 29
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Sardynki – małe rybki o wielkiej mocy

gazeta zdrowie

Sardynki – małe rybki o wielkiej mocy

Sardynki to niepozorne, małe ryby, które są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Dlaczego warto jeść sardynki?

Sardynki europejskie żyją w Morzu Śródziemnym i przy atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii, Portugalii, Francji i Wielkiej Brytanii. Osiągają do 30 cm. Są to ryby tłuste, dlatego stanowią jedno z lepszych źródeł cennych kwasów omega-3. Co jeszcze znajdziemy w sardynkach?

Sardynki – wartości odżywcze

Oprócz kwasów omega-3 sardynki zawierają: witaminę B12, witaminę D, kwasy omega-6, białko, wapń, jod, selen.

Sardynki cenione są przede wszystkim za dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6. Są one niezbędne dla zdrowia serca, obniżają także poziom trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Ponadto bogate są w witaminę D i B12, których niedobór może wywoływać choroby układu krążenia, układu nerwowego, które objawiają się bólami kości i stawów, wzrostem poziomu ,,złego” cholesterolu, ogólnym złym samopoczuciem, a nawet depresją.

Sardynki zawierają także spore ilości wapnia, niezbędnego dla zdrowia układu kostnego. Pierwiastek ten wzmacnia kości i zęby, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i próchnicy. Te małe rybki to również doskonałe źródło jodu, kluczowego jeśli chodzi o zdrowie tarczycy. Jego niedobór może przyczynić się do niedoczynności tarczycy.

Dodatkowo sardynki nie kumulują rtęci, w przeciwieństwie do takich ryb, jak tuńczyk, okoń czy dorsz. Z tego względu mogą znaleźć się w diecie zarówno dzieci, jak i kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.


fot. Dietetycy.org

Czy sardynki w puszce są zdrowe?

Sardynki w oleju w swoim składzie zawierają zwykle olej roślinny i sól. W przypadku ryb marynowanych w sosie np. pomidorowym, sytuacja wygląda gorzej. Na liście składników znajdziemy cukier i konserwanty, które niekorzystnie wpływają na wartość odżywczą sardynek. Oprócz tego metale ciężkie wchodzące w skład opakowania, mogą przenikać do żywności. Najzdrowiej będzie kupić świeże sardynki i przygotować je samodzielnie.

Jak jeść sardynki? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Naturalne antybiotyki, które na pewno masz w kuchni

Czytaj następny

Wróg pięknych butów - haluksy

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).