Kawa parzona na zimno brzmi dziwnie? Czy tak samo smakuje?
Kawa, która robi się sama
Wydaje Ci się, że technika przygotowania kawy cold brew to coś zupełnie nowego i innowacyjnego? Otóż nie! Tak przygotowany napój na zimno - Kyoto-Style Japanese Coffee znana była już w 1600 roku wśród mieszkańców Japonii.
W ostatnich latach ten trend powrócił do łask i świeci triumfy na całym świecie. Czy wiesz zatem, jak przygotować cold brew? Jeżeli nie, my Ci podpowiemy!
Cała technika przygotowywania kawy polega jedynie na zalaniu mielonej kawy wodą o temperaturze pokojowej i zostawieniu na ok. 12h do "zaparzenia".
fot. Przyjaciele kawy
Przygotowanie
- Kawę mieloną zalewamy wodą o temperaturze pokojowej (na 1 szklankę wody 1 łyżka kawy),
- zostawiamy do "zaparzenia" na ok. 12h,
- przecedzamy np. z wykorzystaniem filtra papierowego, gazy lub zaparzacza i gotowe!
Napój możemy podawać z lodem, cukrem czy też mlekiem. Co, kto lubi!
Zajrzyj na filmik i zobacz cały proces przygotowywania kawy!
Jaką kawę wybrać do cold brew?
Niestety przygotowanie kawy metodą maceracji na zimno, w odróżnieniu od parzenia kawy gorącą wodą nie pozwala na wydobycie wszystkich cech charakterystycznych ziarna. Dlatego do tego ciemnego naparu najlepiej dodać jasno palone ziarna jakości specialty, na przykład z krajów afrykańskich.
Jaką wodę dobrać do kawy?
Jak się okazuje woda ma ogromne znaczenie! Stanowi ona blisko 99% gotowej kawy - właśnie dlatego powinniśmy zadbać o to, by była jak najwyższej jakości. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie wody z osmozy lub przefiltrowanej konwencjonalnie.
Niestety, ale cold brew to idealne środowisko dla rozwoju patogenów. Dlatego upewnijcie się, że wszystkie naczynia, w których będziecie ją przetrzymywać, są czyste, a najlepiej wyparzone! Gotowy napój trzymajcie w lodówce i wypijcie w ciągu doby od przygotowania. Smacznego!
Komentarze