Piatek, Marzec 29
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Cold brew - kawa "parzona" na zimno

Coffe desk

Cold brew - kawa "parzona" na zimno

Kawa parzona na zimno brzmi dziwnie? Czy tak samo smakuje? 

Kawa, która robi się sama

Wydaje Ci się, że technika przygotowania kawy cold brew to coś zupełnie nowego i innowacyjnego? Otóż nie! Tak przygotowany napój na zimno - Kyoto-Style Japanese Coffee znana była już w 1600 roku wśród mieszkańców Japonii.

W ostatnich latach ten trend powrócił do łask i świeci triumfy na całym świecie. Czy wiesz zatem, jak przygotować cold brew? Jeżeli nie, my Ci podpowiemy!

Cała technika przygotowywania kawy polega jedynie na zalaniu mielonej kawy wodą o temperaturze pokojowej i zostawieniu na ok. 12h do "zaparzenia".

fot. Przyjaciele kawy

Przygotowanie

  • Kawę mieloną zalewamy wodą o temperaturze pokojowej (na 1 szklankę wody 1 łyżka kawy),
  • zostawiamy do "zaparzenia" na ok. 12h,
  • przecedzamy np. z wykorzystaniem filtra papierowego, gazy lub zaparzacza i gotowe!

Napój możemy podawać z lodem, cukrem czy też mlekiem. Co, kto lubi! 

Zajrzyj na filmik i zobacz cały proces przygotowywania kawy!

Jaką kawę wybrać do cold brew?

Niestety przygotowanie kawy metodą maceracji na zimno, w odróżnieniu od parzenia kawy gorącą wodą nie pozwala na wydobycie wszystkich cech charakterystycznych ziarna. Dlatego do tego ciemnego naparu najlepiej dodać jasno palone ziarna jakości specialty, na przykład z krajów afrykańskich.

Jaką wodę dobrać do kawy?

Jak się okazuje woda ma ogromne znaczenie! Stanowi ona blisko 99% gotowej kawy - właśnie dlatego powinniśmy zadbać o to, by była jak najwyższej jakości. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie wody z osmozy lub przefiltrowanej konwencjonalnie.

Niestety, ale cold brew to idealne środowisko dla rozwoju patogenów. Dlatego upewnijcie się, że wszystkie naczynia, w których będziecie ją przetrzymywać, są czyste, a najlepiej wyparzone! Gotowy napój trzymajcie w lodówce i wypijcie w ciągu doby od przygotowania. Smacznego!

 

 

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Chcesz zachować jasność umysłu? Zacznij medytować

Czytaj następny

Poznaj naturalne antybiotyki - część 1

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).