Coffe desk
Cold brew - kawa "parzona" na zimno
Kawa parzona na zimno brzmi dziwnie? Czy tak samo smakuje?
Kawa, która robi się sama
Wydaje Ci się, że technika przygotowania kawy cold brew to coś zupełnie nowego i innowacyjnego? Otóż nie! Tak przygotowany napój na zimno - Kyoto-Style Japanese Coffee znana była już w 1600 roku wśród mieszkańców Japonii.
W ostatnich latach ten trend powrócił do łask i świeci triumfy na całym świecie. Czy wiesz zatem, jak przygotować cold brew? Jeżeli nie, my Ci podpowiemy!
Cała technika przygotowywania kawy polega jedynie na zalaniu mielonej kawy wodą o temperaturze pokojowej i zostawieniu na ok. 12h do "zaparzenia".
fot. Przyjaciele kawy
Przygotowanie
- Kawę mieloną zalewamy wodą o temperaturze pokojowej (na 1 szklankę wody 1 łyżka kawy),
- zostawiamy do "zaparzenia" na ok. 12h,
- przecedzamy np. z wykorzystaniem filtra papierowego, gazy lub zaparzacza i gotowe!
Napój możemy podawać z lodem, cukrem czy też mlekiem. Co, kto lubi!
Zajrzyj na filmik i zobacz cały proces przygotowywania kawy!
Jaką kawę wybrać do cold brew?
Niestety przygotowanie kawy metodą maceracji na zimno, w odróżnieniu od parzenia kawy gorącą wodą nie pozwala na wydobycie wszystkich cech charakterystycznych ziarna. Dlatego do tego ciemnego naparu najlepiej dodać jasno palone ziarna jakości specialty, na przykład z krajów afrykańskich.
Jaką wodę dobrać do kawy?
Jak się okazuje woda ma ogromne znaczenie! Stanowi ona blisko 99% gotowej kawy - właśnie dlatego powinniśmy zadbać o to, by była jak najwyższej jakości. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie wody z osmozy lub przefiltrowanej konwencjonalnie.
Niestety, ale cold brew to idealne środowisko dla rozwoju patogenów. Dlatego upewnijcie się, że wszystkie naczynia, w których będziecie ją przetrzymywać, są czyste, a najlepiej wyparzone! Gotowy napój trzymajcie w lodówce i wypijcie w ciągu doby od przygotowania. Smacznego!