Jak wynika z licznych badań chilli przynosi dla naszego organizmu wiele korzyści. Najnowsze z nich ukazują, że włączenie papryczek do diety nie tylko pomaga obniżyć poziom cholesterolu czy wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych, ale może także chronić przed zawałem serca, czy udarem mózgu.
Korzystne chilli
Badanie te zostało przeprowadzone we Włoszech, gdzie papryczki chilli stanowią częsty dodatek do dań. Objęło ono 23 000 osób, spośród których część spożywała ten pikantny przysmak, a część nie. Aż przez osiem lat specjaliści monitorowali stan zdrowia oraz nawyki żywieniowe wszystkich uczestników. Po upływie tego czasu okazało się, że ryzyko śmierci w wyniku zawału serca było o 40 proc. niższe u osób spożywających papryczki chilli co najmniej cztery razy w tygodniu! Natomiast ryzyko śmierci w następstwie udaru mózgu było u nich o 50 proc. niższe. Wszystkie wyniki opublikowano w "Journal of the American College of Cardiology".
Główna autorka badań Marialaura Bonaccio - epidemiolog z Mediterranean Neurological Institute zaznacza, że ochrona przed przedwczesną śmiercią była niezależna od stosowanej przez badanych diety. Oznacza to, że nieważne, czy dana osoba preferowała jakąś specjalną dietę, bądź nie, papryczki chilli i tak wykazywały swoje działanie ochronne. Obecnie zespół pracuje nad badaniem mechanizmu biochemicznego, dzięki któremu chilli tak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Sprzeczna teoria
Duane Mellor - dietetyk pracujący w szkole Aston Medical School w Anglii uważa natomiast, że pomimo interesujących wyników badań nie ukazują one związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożyciem chilli, a korzyściami zdrowotnymi. Jego zdaniem osoby lubujące się w chilli mogły po prostu używać także większej ilości rozmaitych ziół, przypraw i świeżych produktów takich, jak warzywa. Z pewnością jednak papryczki chilli nadają posiłkom wiele wyrazistości, dzięki czemu chętniej sięgamy po zdrowe pożywienie.
fot. Świat Kwiatów
Czym jest kapsaicyna?
Korzystny wpływ chilli na organizm zawdzięczamy zawartej w papryczkach kapsaicynie. Jest to związek o działaniu przeciwzapalnym, za sprawą którego odczuwamy pieczenie, spożywając pikantne posiłki. Jak podają wcześniejsze doniesienia naukowe działa ona przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo i przeciwbakteryjnie. W mniejszych dawkach natomiast może zmniejszać ryzyko powstawania wrzodów żołądka. Ma także spory wpływ na redukcję nadmiernej masy naszego ciała.
Odmiany
Wyróżniamy kilka rodzajów ostrych papryczek, między innymi:
- cayenna,
- cayenne long chilli,
- rokita,
- cyklon,
- westlandia,
- damian,
- tabasco,
- jalapeno,
- bronowicka ostra,
- wulkan.
Odmiany papryczek chilli natomiast to:
- chili ‘black hungarian‘,
- chili ‘peter pepper’, czyli papryfiutki,
- chili ‘fatalii’ żółta,
- ‘habanero’ duża biała,
- ‘habanero’ pomarańczowa,
- ‘bhut jolokia’ red.
Komentarze