Nasiona konopi budzą wśród nas wiele emocji i kontrowersji. Czy słusznie?
Konopie w kuchni
Te małe ziarenka są pozyskiwane z roślin konopnych. Nie tych samych jednak, które kojarzą nam się z marihuaną! To tak naprawdę oddzielny gatunek konopi, który wyrasta z innych nasion. Jak się okazuje zawierają one wiele składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy. Zaliczane są do produktów typu ‘superfood’ - oznacza to, że zawierają one bardzo wysokie stężenie substancji aktywnych. Są to przede wszystkim kwasy tłuszczowe, czyli kwasy omega-3, omega-6 i omega-9.
Poznaj magiczne właściwości nasion konopi:
- odżywcze - w nasionach konopi znajdziemy dużo białka. Co najważniejsze, jest to białko pełnowartościowe, które posiada pełny profil aminokwasowy - taki jak białko zwierzęce, mleko czy jajka. Zawiera aminokwasy egzogenne, czyli te, których ciało człowieka nie produkuje samodzielnie. Dzięki temu białko konopne jest znakomitym uzupełnieniem diety wegańskiej. Białko konopne składa się z tzw. białek globularnych, które między innymi budują przeciwciała, wchodzą w skład osocza krwi, a nawet budują nasze DNA!
- Wpływają na układ immunologiczny - kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pełnią kluczową rolę w reakcjach odpornościowych organizmu. Mają wpływ zarówno na układ odpornościowy, jak i różne choroby autoimmunologiczne poprzez np. regulację genów.
fot. Zdrowie Polki
Nasiona konopi zawierają wiele składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy, ale nie tylko!
- Obniżają także ciśnienie - hydrolizat białka konopnego wykazał zdolność do obniżania ciśnienia, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do dań zarówno dla osób już borykających się z nadciśnieniem, jak i tych które chciałaby temu zapobiec.
- Redukują stres - nasiona zawierają duże ilości magnezu, aminokwasów i witamin z grupy B, co czyni je naturalnymi antagonistami stresu. Magnez wspiera funkcje neuroprzekaźników w mózgu, co pomaga zmniejszyć uczucie zdenerwowania i napięcia.
Co więcej w kuchni oprócz nasion możemy wykorzystać także inne części konopi siewnych, takie jak kwiatostany, a nawet łodygi.
Komentarze