Nieznany superfood - konopie

Nieznany superfood - konopie

Nasiona konopi budzą wśród nas wiele emocji i kontrowersji. Czy słusznie? 

Konopie w kuchni

Te małe ziarenka są pozyskiwane z roślin konopnych. Nie tych samych jednak, które kojarzą nam się z marihuaną! To tak naprawdę oddzielny gatunek konopi, który wyrasta z innych nasion. Jak się okazuje zawierają one wiele składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy. Zaliczane są do produktów typu ‘superfood’ - oznacza to, że zawierają one bardzo wysokie stężenie substancji aktywnych. Są to przede wszystkim kwasy tłuszczowe, czyli kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. 

Poznaj magiczne właściwości nasion konopi:

  • odżywcze - w nasionach konopi znajdziemy dużo białka. Co najważniejsze, jest to białko pełnowartościowe, które posiada pełny profil aminokwasowy - taki jak białko zwierzęce, mleko czy jajka. Zawiera aminokwasy egzogenne, czyli te, których ciało człowieka nie produkuje samodzielnie. Dzięki temu białko konopne jest znakomitym uzupełnieniem diety wegańskiejBiałko konopne składa się z tzw. białek globularnych, które między innymi budują przeciwciała, wchodzą w skład osocza krwi, a nawet budują nasze DNA!
  • Wpływają na układ immunologiczny - kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pełnią kluczową rolę w reakcjach odpornościowych organizmu. Mają wpływ zarówno na układ odpornościowy, jak i różne choroby autoimmunologiczne poprzez np. regulację genów. 

fot. Zdrowie Polki

 Nasiona konopi zawierają wiele składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy, ale nie tylko! 

  • Obniżają także ciśnienie - hydrolizat białka konopnego wykazał zdolność do obniżania ciśnienia, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do dań zarówno dla osób już borykających się z nadciśnieniem, jak i tych które chciałaby temu zapobiec.
  • Redukują stres - nasiona zawierają duże ilości magnezu, aminokwasów i witamin z grupy B, co czyni je naturalnymi antagonistami stresu. Magnez wspiera funkcje neuroprzekaźników w mózgu, co pomaga zmniejszyć uczucie zdenerwowania i napięcia.

Co więcej w kuchni oprócz nasion możemy wykorzystać także inne części konopi siewnych, takie jak kwiatostany, a nawet łodygi.