Czwartek, Lipiec 25
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Poznaj zaskakujące fakty o jedzeniu!

Poznaj zaskakujące fakty o jedzeniu!

Jedząc nasze ulubione produkty, często nie zdajemy sobie sprawy, z czego powstały czy jakie mają właściwości... Poznaj najciekawsze fakty o jedzeniu!

Gastronomiczne newsy

Czy wiesz o tym, że...

  • miód jest jednym z produktów, który się nie psuje? Sam proces jego powstawania jest bardzo skomplikowany, ale kiedy przeanalizujemy go bardzo dokładnie, może nas zaskoczyć... Gdy pszczoły połykają nektar, mieszają go ze swoją śliną! Enzymy rozkładają cukier z nektaru na glukozę i fruktozę. Taką mieszankę przekazują kolejnym pszczołom, które również mieszają ją ze swoją śliną. Po około 20 minutach takiego procesowania kropelka miodu jest gotowa. Ale to jeszcze nie koniec procesu! Aby taka kropla miodu miała odpowiednią konsystencję, pszczoła przylepia ją do ścianki i razem z innymi pszczołami wietrzą ją nieustannie skrzydełkami. Wiedziałeś o tym?
  • Czekolada zawiera kofeinę! W jej 28 gramach znajduje się aż 20mg tej substancji pobudzającej.
  • Marchewka nie była kiedyś pomarańczowa, a fioletowa lub biała. Zmiana koloru marchewki nastąpiła na przełomie XVI i XVII wieku w Holandii, poprzez skrzyżowanie upraw. Co ciekawe to jedno z warzyw, które jest bardziej odżywcze po ugotowaniu, niż na surowo. 

fot. strawberriesfrompoland

  • Ziemniaki mogą wchłaniać i odbijać sygnały Wi-Fi. Amerykański producent samolotów Boeing, testując fale Wi-Fi w swoich samolotach, zatrudnił, zamiast ludzi ziemniaki!  Ze względu na wysoką zawartość wody i skład chemiczny ziemniaki pochłaniają i odbijają sygnały radiowe i bezprzewodowe tak, jak ludzie.
  • Papryczki chili zawierają substancję chemiczną, która sprawia, że czujesz palenie w ustach. To pieczenie, które odczuwasz, gdy jesz ostre papryczki jest reakcją psychiczną, a nie fizyczną. Papryka chili zawiera kapsaicynę, która naturalnie wiąże się z receptorami bólu w naszych nerwach. Twój mózg myśli, że spożywasz coś gorącego, więc zaczynasz się pocić, a twoja twarz staje się czerwona. To jest sposób, w jaki twój organizm próbuje cię ochłodzić, nawet jeśli nie ma prawdziwego zagrożenia temperaturowego, a jedynie takie odczucie.

  • Masło orzechowe cechuje się wysoką zawartością węgla, a jeśli podda się je wysokiemu ciśnieniu, takiemu jak jest obecne w jądrze Ziemi zamieni się w diament!

Jesteście zaskoczeni? Znaliście któryś z tych faktów?

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Alergia - jak złagodzić jej objawy?

Czytaj następny

Najlepszy krem przeciwsłoneczny dla dzieci: Wybór, ochrona UV i naturalne składniki

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).