Jagody goji, nasiona chia czy smoczy owoc to najmodniejsze superfoods. A co z naszymi, polskimi owocami? Okazuje się, że równie zdrowe są rodzime jagody czy borówki. Dlaczego warto po nie sięgać nie tylko latem?
Prozdrowotne działanie owoców jagodowych potwierdzają liczne badania naukowe, prowadzone na całym świecie. Potwierdzono w nich, że są one źródłem antocyjanów, które mają zbawienny wpływ na zdrowie serca. Liczne testy wykazały, że osoby jedzące te owoce regularnie, były o 35% mniej narażone na wystąpienie zawału serca w porównaniu z tymi, które nie jadły ich wcale. Amerykański Instytut Badań nad Rakiem udowodnił z kolei, że regularne jedzenie owoców jagodowych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, a także wiele chorób przewlekłych.
Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
Chronią przed wolnymi rodnikami
Zawarte w owocach antyoksydanty skutecznie blokują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za przedwczesne starzenie się komórek organizmu, mutacje DNA czy rozwój chorób cywilizacyjnych.
Działają przeciwcukrzycowo
Związki aktywne obecne w owocach jagodowych zapobiegają insulinooporności, która prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2.
fot. Gwarek
Zawierają dużo błonnika
W owocach jagodowych znajdziemy pokaźne ilości błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego. Liczne badania wskazują, że korzystnie wpływa on na układ trawienny - pobudza jelita do pracy, korzystnie wpływa na stan mikroflory jelitowej i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Chronią serce
Owoce jagodowe zaleca się osobom zagrożonych i zmagającym się chorobami układu sercowo-naczyniowego. Pomagają one obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych schorzeń tego układu.
Poprawiają wygląd skóry
Liczne antyoksydanty zawarte w jagodach czy truskawkach, takie jak antocyjany czy witamina C, mają istotny wpływ na wygląd i kondycję naszej cery. Pomagają opóźnić proces starzenia się skóry, chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, a także stymulują produkcję kolagenu.
Działają przeciwnowotworowo
Bogactwo związków aktywnych, witamin i minerałów sprawia, że owoce jagodowe wykazują działanie antynowotworowe. Naukowcy udowodnili, że zawdzięczają je przede wszystkim obecności kwasu elagowego i resweratrolowi.
W Polsce sezon na owoce jagodowe przypada na lipiec i sierpień. Poza sezonem warto sięgać po mrożone jagody i truskawki – choć nie tak smaczne, nadal pełne są wartości odżywczych.
Komentarze